OLED kijelző nyomtatása házilag
Kizárólag a 3D-nyomtatás technológiájának alkalmazásával sikerült OLED-kijelzőt előállítani Amerikában.

A Minnesotai Egyetem tudósainak mutatványa azt sejtteti, hogy a világszerte jól ismert komponenseket idővel az elektronikus készülékek polgári felhasználói akár otthon is legyárthatják majd maguknak. Mindez azt jelenti, hogy az elektronikus készülékeik meghibásodott és esetleg már nem garanciális képernyőit a hétköznapi fogyasztók talán már a közeljövőben akár saját kezűleg is lecserélhetik majd.

„Az OLED kijelzőket általában nagy, drága és »ultratiszta« gyártó létesítményekben állítják elő – fogalmazott Michael McAlpine, a Minnesotai Egyetem gépészmérnöki tanszékének professzora és a tanulmány vezető szerzője. – Azt kívántuk megvizsgálni, hogy egy egyedi kialakítású és egy Tesla Model S-ével egyező árkategóriájú, asztali 3D-nyomtatóra szorítkozva létre tudunk-e hozni egy OLED-kijelzőt.”

A hajlékony képernyő hat rétegének előállításához a 3D-nyomtatás két különböző módszerét vették igénybe a szakemberek. Míg az elektródákat, a tokozást, az összekötő rétegeket és a szigetelést extrudáló technológiával alkották meg, az aktív rétegeket ugyanazzal a berendezéssel, szobahőmérsékleten, szórással festették fel a megfelelő felületre.

Ugyan elsőre a 64 pixeles felbontású, 1,5 × 1,5 hüvelykes prototípus paraméterei talán nem tűnnek letaglózónak, – némi költségcsökkenést követően – az eljárás az elektronikus készülékek házi javítása, illetőleg barkácsolása vagy akár a „sufnituning” területén is beláthatatlan léptékű fejlődést idézhet elő.