Olcsó talpbetét precíz járáselemzéshez
Egy új, olcsó talpbetéttel a terjedelmes és költséges laboratóriumi rendszerekéhez közelítő pontosságú mozgáselemzéseket lehet elvégezni.

Amerikai kutatók kifejlesztettek egy mesterséges intelligenciával működtetett talpbetétet, amely különös pontossággal tudja nyomon követni a felhasználó járását jellemző paraméterek alakulását.

A jelenlegi járáselemző módszerek általában többek között a mozgásrögzítés (motion capture) technológiáját veszik igénybe, márpedig az ilyen rendszerek alkalmazása a laboratóriumok falain kívül – fogalmazzunk úgy – nehéz.

Ugyan már léteznek intelligens talpbetétek, mérések terén ezek a szabványos tudományos felszerelés pontosságával nem vehetik fel a versenyt. A New Jersey-i Stevens Institute of Technology-ban kifejlesztett SportSole talpbetét állítólag jelenleg létező hasonló kellékeknél pontosabb valós idejű adatokkal szolgál a viselő lépésének hosszáról, sebességéről és erejéről, viszont a standard laboratóriumi metódusoknál fényévekkel olcsóbb.


A SportSole gyorsulásmérőket és giroszkópokat használ saját mozgásának és orientációjának figyelemmel kíséréséhez, illetve a talp nyomásának méréséhez egy sor erőérzékelővel is teleszórták. Mindez lehetővé teszi, hogy az eszköz másodpercenként 500-szor olvassa le a különböző mutatók aktuális értékeit. A kutatók a begyűjtött adatokat egy mesterségesintelligencia-algoritmusba betáplálják, amely precíz elemzést készít a vizsgált alany mozgásáról. A szakemberek szerint a SportSole a már létező intelligens lépésszámlálóknál és más hordható járáselemző eszközöknél ötször pontosabb méréseket tesz lehetővé, és így például a mozgásszervi betegségekben szenvedő emberek terápiájában hathatós segítséget nyújthat.