hirdetés
hirdetés

Antigén

USB-kulcsszerű rákdiagnosztikai készülék

Kanadai kutatók létrehoztak egy kicsi, hordozható eszközt, amely a vércukorszintmérő készülékekéhez hasonló gyorsasággal tud tájékoztatást nyújtani az esetlegesen jelenlevő daganatos betegségek előrehaladottsági állapotáról.

hirdetés

A McMaster és a Brock Egyetem tudósai közösen hoztak létre egy USB-kulcsra emlékeztető, hordozható rákdiagnosztikai eszközt Kanadában. A szerkezet alkalmas a daganatos betegségek előrehaladásának otthoni nyomonkövetésére is. A készülék működési mechanizmusa hasonlít a vércukorszintmérő szerkezetekéhez. A procedúra keretében a felhasználó a saját véréből egy parányi mintát egy reagenst tartalmazó fiolába juttat, majd pedig az így keletkezett keveréket egy tesztcsíkra cseppenti. Ezt követően a csíkot egy speciális olvasóba becsúsztatja, és a szerkentyű pár perc alatt felméri az (esetlegesen jelenlevő) antigének mennyiségét. Az eredményeket a készülékkel szinkronizált okostelefonon lehet ellenőrizni.

Forrás: Georgia Kirkos, McMaster Egyetem

A szerkezet jelenleg prosztata-specifikus antigének felismerésére van kiképezve, de a technológia más rákos vagy egyéb típusú megbetegedések markereinek azonosítására is átprogramozható. Az információgyűjtés így annyira gördülékennyé válik, hogy gyakorlatilag bárhol és bármikor elvégezhető. Amellett, hogy a kórmeghatározás ilyen szintű megkönnyítése rengeteg időt takaríthat meg a páciensek számára, a folyamatosan frissülő adatok tükrében a kezelőorvos is hatékonyabban tudja a valós állapotokhoz igazítani a terápiát.

Bár mindez rendkívül bíztatóan hangzik, a kereskedelmi forgalmazást lehetővé tevő engedély megszerzése előtt a találmány további széleskörű tesztelésére még mindenképpen szükség lesz.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Medical Xpress)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[261645] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés