Okoslövedékek szalámizzák le az ellenséges drónrajokat
A Raytheon kicsi találmánya egy rakéta pontosságával likvidálhatja a pilóta nélküli repülőgépeket.

A haditengerészeteknek már egyébként is súlyos fejfájást okoznak az ellenséges csatahajók és repülőgépek, nem hiányzik tehát nekik, hogy kiegészítésül a legkülönfélébb drónkötelékek fáradozzanak véderejük leterhelésén. Az amerikai hadsereg most áthidalhatja ezt a problémát, mivel a kutatásokért felelős részlegével (DARPA) szerződésben álló Raytheon nevű cég „okoslövedékek” kifejlesztésén dolgozik. A projekt immár a második fázisába lépett, és így a csoportos dróntámadások semlegesítése nemsokára drasztikusan könnyebbé válhat.

A MAD FIRES (Multi Azimuth Defense Fast Intercept Round Engagement System ) nevű munkaterv keretében egy 20-40 kaliberű pisztoly töltényének méretével és gyorsaságával, illetve egy rakéta vezérelhetőségével rendelkező lövedéket hoznak létre: segítségével a hajók elméletileg úgy is leszedhetik a feléjük tartó repülő robotokat, hogy azok a legkülönbözőbb irányokból közelítik meg őket.

A Raytheon 2018 márciusáig be fogja fejezni a munkát, szóval az eredmény már tényleg kézzelfogható közelségbe került. Reméljük, csak átvitt értelemben.