Okosimplantátumok a látóhatáron
Interjú Farkas Józseffel, az ortopédiai és traumatológiai eszközöket, gerincsebészeti, fogászati, állatgyógyászati implantátumokat, valamint nagyízületi protéziseket fejlesztő és gyártó Sanatmetal Kft. ügyvezető igazgatójával.

Évente több mint ezer új termékkel bővíti katalógusát az egri Sanatmetal Kft., amely már 25 ezernél több cikket tartalmaz. Olyan sok újítás fűződik a több mint kétszáz fős cég nevéhez, hogy azt a Magyar Szabadalmi Hivatal éves jelentéseiben név szerint kiemeli, tevékenységét innovációs, minőségi és termékdíjak sora ismeri el. A kiterjedt és intenzív fejlesztést és gyártást támogató technológiai környezetről és a piaci lehetőségekről Farkas Józsefet, a Sanatmetal Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

A vállalat vezetése mellett mérnökként a fejlesztésben is részt vesz. Milyen tervezőszoftverrel tartható ez a lendület?

A CAD-es időszámítás kezdetétől a PTC ma már Creo néven ismert Pro/Engineer integrált 3D-s CAD/CAM/CAE tervezőszoftverét használjuk, amelyet a gyógyászati eszközök gyártói a tiltólisták ellenére már akkoriban is elérhettek térségünkben. Az emberi testbe ültetett implantátumoknak és protéziseknek rendkívül szigorú követelményeknek kell megfelelniük, kifejlesztésük bonyolult, 48 fázisból álló folyamatot és alapos tesztelést feltételez, ezért fontos, hogy a ciklusokat rövidítsük a munka minden szakaszában, ahol ez lehetséges.

Nagy segítség a számunkra például, hogy a tervezőkörnyezet a csontrészek és ízületek kész, 3D-s modelljeit is tartalmazza, amelyekre ráfejleszthetjük a termékeinket. A rendszer hasonló módon fejlett funkciókkal támogatja a végeselem-vizsgálatok, valamint a statikai, dinamikai és hőhatásmérések beállítását és elvégzését. A tervezőszoftver 3D-s modellező és szimulációs képességei mellett nagyban növeli tervezőmunkánk hatékonyságát, hogy a prototípusokat mindössze pár óra leforgása alatt, közvetlenül a rendszerből kinyomtathatjuk.  

Kutatómérnökeik folyamatosan együttműködnek a magyarországi klinikák, a SOTE, a SZOTE, a POTE és a Debreceni Egyetem Klinikai Központ orvosprofesszoraival. Miként könnyíti meg a tervezőkörnyezet a fejlesztésbe bekapcsolódó, de különböző helyszíneken dolgozó szakemberek csoportmunkáját?

Az első, személyes konzultációt követően a munka további szakaszaiban már elektronikus csatornán tartjuk a kapcsolatot. A tervezőszoftverben elkészített 3D-modelleket megosztjuk, azokat az orvosprofesszorok is meg tudják nézni minden oldalról, így folyamatosan ellenőrizhetjük, hogy jó irányban halad-e a fejlesztés, és azonnal korrigálhatunk, ami szintén fokozza munkánk hatékonyságát.

Implantátumaink, protéziseink nem személyre szabottak, hanem a népek, a nemek, a különböző életkorú emberek közötti anatómiai különbségekhez illeszkedő méretsorban készülnek, és ezeket a változatokat is könnyebb paraméterezni egy tervezőszoftverben. A rendszer CAM-modulja emellett a gyártást is hathatósan támogatja, mivel a termékek 3D-s modelljének átvitelével CNC-szerszámgépeinket is könnyebben és gyorsabban tudjuk programozni, lerövidítve az utat a tervezéstől a megmunkálásig.  

A Sanatmetal bevételének 66 százaléka exportból származik, 35 országban vannak jelen, több disztribútori irodát is nyitottak már külföldön, és stratégiai partnerként együttműködnek a világpiac egyik vezető szállítójával. Egyértelmű, hogy a nemzetközi terjeszkedésben nagy lehetőséget látnak. De hogyan értékelné a hazai piacot, mekkora potenciállal bír, és ki tudják-e aknázni maradéktalanul?

Magyarországon a gyógyászati eszközöket gyártó vállalatok magyar tulajdonban maradtak, ugyanakkor szinte mindegyikük bevételszerkezetében jelentős az export hányada. A jó hír ezzel összefüggésben, hogy termékeink megállják a helyüket a nemzetközi versenyben. Kevésbé örvendetes, hogy ugyanezek a világszínvonalú gyógyászati eszközök idehaza nem túl népszerűek, a magyar egészségügyi intézmények beszerzéseiben csupán 20 százalék körüli a részesedésük – a mi területünkön belül ugyan nagyobb, de itt sem haladja meg a 40 százalékot.

Külföldön más a helyzet, a francia és a német kórházak például 70 százalékban az ottani gyártók termékeit vásárolják. Oroszországban is hasonló arányok kialakítását célozták meg az egészségügyben, ezért ott gyárat építettünk, amely hamarosan termelni kezd.

Több oka is van annak, hogy Magyarországon ez a fordulat még várat magára. Mindenesetre a magyar gyártók ma még azt tapasztalják, hogy külföldön egy világváros klinikájára gyakran könnyebben bejutnak termékeikkel, mint idehaza valamely vidéki fellegvárba. Óriási lehetőség lenne pedig elsősorban magyar termékekre alapozni az egészségügyi ellátást, mivel élvonalbeli innovációt szállítunk, hazai áron.

A világpiacon eközben tőkeösszevonás zajlik. Két multinacionális szereplő nemrégiben jelentette be egyesülését, amelynek részeként több piacról, közöttük Magyarországról is kivonul. Meglátjuk, hogy a keletkező űrt ki töltheti majd be. 

Milyen lehetőségeket látnak az innováció és a gyártás további felgyorsítására és optimalizálására újabb digitális technológiák – például szenzorokra és a dolgok internetjére épülő alkalmazások, analitikai és mesterségesintelligencia-megoldások – bevezetésével?

A digitális átalakulás trendje a mi tevékenységi területünket is elérte. A jövő kétségtelenül a szenzorokkal ellátott, állapotukról és környezetükről folyamatosan adatokat szolgáltató implantátumoké és protéziseké. Sokkal hamarabb bekövetkezik ez a váltás, mint sokan gondolnák, és az a gyártó, amely nem lesz képes ilyen termékek fejlesztésére, el fog vérezni a versenyben.

Kidolgoztuk ezért mi is ipar 4.0-s stratégiánkat, és hozzáláttunk a gyakorlati megvalósításához. Újraértékeljük termékportfóliónkat, a fejlesztés további irányait, valamint folyamatainkat is, az optimalizálás, az automatizálás további lehetőségeit keresve, hogy továbbléphessünk az okosgyár építésében. Vizsgáljuk továbbá azt is, hogy termékeink értékét milyen szolgáltatásokkal növelhetjük.

Első lépésként létrehoztuk diagnosztikai üzletágunkat, amely Wiwe néven egy saját fejlesztésű, miniatűr elektrokardiográfiai mérőeszközt kínál lakossági felhasználóknak. A bankkártya méretű eszköz, amely a vér oxigénszintjét is méri, valamint a tulajdonosa által megtett lépéseket is számolja, az EKG-görbét egy egyedülálló, intelligens algoritmussal értékeli ki, és az adatokat továbbítja a kezelőorvosnak. A Wiwe így segít a leggyakoribb halálokok közé tartozó hirtelen szívmegállás kockázatának korai felismerésében és a megelőzésben, illetve az ehhez szükséges, egészséges életmód kialakításában is. A jövőben egyre több hasonló, az eszközt szolgáltatással összekapcsoló okosterméket fejlesztünk és gyártunk majd az egészségügyi ellátás fenntarthatóságának és a lakosság életminőségének javításához.