Okosvárost építhet Bill Gates
Működését tekintve már „üzembe helyezésekor” a legkorszerűbb technológiák alkothatják majd a település hátgerincét.

Bill Gates ingatlanberuházó cége nemrég 80 millió dollárért megvásárolt egy arizonai földterületet, hogy egy okos várost építsen ki rajta. A Belmont Partners által megkaparintott, 25 000 hektáros térség Phoenixtől 50 mérföldre terpeszkedik el, és a felületén kialakítandó települést szintén Belmontnak hívnák.

A vállalat szerint a helység távközlési és infrastrukturális rendszere alapjaiban a modern technológiákra, úgy mint a nagysebességű digitális hálózatokra, adatközpontokra, új gyártási technológiákra és forgalmazási modellekre, önjáró járművekre és autonóm logisztikai központokra épülne.

A városban állítólag 80 000 lakóegység számára kívánnak helyet szorítani, az állami iskolák 470 hektárral gazdálkodhatnak, az irodák, kereskedelmi épületek és kiskereskedelmi üzletek pedig 3800 hektár fölött rendelkezhetnének. Az Arizona Technology Council (Arizonai Műszaki Tanács) részéről Ron Schott a KPNX tévécsatornának elmondta, hogy véleménye szerint a felvásárlás okos lépés volt. Kiváló ötlet az újonnan átadott és valószínűleg később egészen Las Vegasig elnyúló Interstate-11 autópálya közelében felhúzni a települést.

Természetesen ugyanakkor egyelőre nem tudni, mikor sarjadhat elő a földből a város.