Okos sebtapasz krónikus sebek kezeléséhez
A gyógyszerek kibocsátását csak az előre belé programozott feltételek teljesülése esetén hajtja végre.

A Small nevű folyóiratban nemrég publikált egyik cikk szerint a krónikus sebek gyógyítására alkalmas okos sebtapaszt fejlesztettek ki a Tufts Egyetem kutatói.

„A sebek környezete változékony, de a gyógyulási ütemük felgyorsítható, ha a megfelelő időben a megfelelő módon kezelik őket” – írja a tanulmány.

Az intelligens eszköz a sérülések hőmérsékletét és pH-értékét is folyamatosan figyelni tudja. Ha változást észlel, a probléma diagnosztizálása után egy központi processzor utasítására a sebre ráereszti a szükséges hatóanyagot. A kezelést kiváltó feltételeket az orvos előre programozza be a központi feldolgozó egységbe. Egy termoreszponzív (hőre reagáló) gyógyszerhordozókat tartalmazó hidrogélből és egy elektromos irányítású, rugalmas melegítő eszközből álló hatóanyag-kibocsátó rendszer szintén a találmány részét képezi. Az eszköz folyamatosan figyelemmel kíséri a terápia hatásait, és szükség esetén meg is teszi a megfelelő beavatkozásokat.

Bluetooth-kapcsolaton keresztül a valós idejű állapotfrissítések biztosítása sem esik nehezére.

A cikk szerint következő lépésként az okoskötés hatékonyságát állatokon keletkezett krónikus sebeken alkalmazva fogják megvizsgálni.