Okos sebességgátló rendszer kerülhet az új autókba
Az ISA telepítésétől a halálos kimenetelű közúti balesetek ritkulását várják az uniós jogalkotók.

Egy frissen kidolgozott EU-rendelet értelmében 2022-től intelligens „sebességasszisztenssel” (ISA) kellene felszerelni az új szárazföldi gépjárműveket, hogy ne lehessen átlépni az egyes tagországokban érvényes sebességhatárt velük. A technológia kamerák és a GPS kombinációját használja az egy adott útszakaszra vonatkozó legmagasabb megengedett sebesség észlelésére, és ennek fényében korlátozza a motor teljesítményét.

Előzés közben, padlógázzal az ISA gátló hatása ideiglenesen megszüntethető, sőt a rendszer teljes lekapcsolására is lehetőség nyílik, de minden egyes indításkor automatikusan aktiválódik.

A becslések szerint a széles körű elterjedése mintegy 20 százalékkal csökkentheti az EU-ban bekövetkezett, halálos kimenetelű balesetek számát.

Az ISA csak egy eleme az unió továbbfejlesztett Általános Biztonsági Szabályzatának, amelynek részleteiről nemrég született meg a megegyezés.

A tervezet szerint az autókba integrálandó egyéb kötelező eszközök lennének még az elkalandozásra vagy álmosságra figyelmeztető rendszer, a tolatókamerák és -szenzorok, a továbbfejlesztett vészfék, a sávtartóasszisztens és feketedoboz a balesetek körülményeinek megismeréséhez. Az új Általános Biztonsági Szabályzat azonban csak akkor fog életbe lépni, ha az Európai Parlament és a Tanács is rábólint.