„Okos” rendszer a kapcsolószekrények vezetékezésében
A Hannoveri Vásáron bemutatott és már elérhető Eplan Smart Wiring szoftver új lehetőségeket teremt a kapcsolószekrények vezetékezése terén.

A kapcsolószekrények vezetékezésében teljesen új perspektívát nyitó Eplan Smart Wiring szoftver szeptember elején vált elérhetővé a felhasználók számára. A rendszer legfontosabb előnye az egyszerűsége: az új, áttekinthető, érintésoptimalizált felhasználói felület mobil eszközökön is alkalmazható, éppen ezért közvetlenül a kapcsolószekrény gyártási helyén is gond nélkül használható. A vezetékezésre és a kapcsolószekrényekre vonatkozó speciális szakértelem ugyan nem veszíti el jelentőségét, de az információk a munkatársak feje helyett a rendszeren belül kerülnek rögzítésre. A vezetékezést végző dolgozó munkája a lépésről lépésre történő útmutatásnak köszönhetően gyakorlatilag üzembiztossá válik. Maga a vezetékezés ezentúl nem igényel kapcsolási rajzot, így feleslegessé válik ennek a gyakran összetett dokumentációnak az értelmezése.

A termelékenységet növeli

Az Eplan Smart Wiring többek között az Eplan Pro Panelben tárolt adatok alapján vizualizálja a szerelési teret, az eszközöket, a kapcsolódásokat és a lefektetési utakat. De az Eplan Pro Panel 3D-s elrendezése nélkül is felhasználható a termelékenység növelésére. A csatlakozási és vezetékezési információk például más ECAD-rendszerekben is létrehozhatók, MS-Excel-formátumban beolvashatók, és az Eplan Smart Wiring szoftverben feldolgozhatók.

Az automatikus projekt-összehasonlítás az utolsó pillanatban történő változások esetén is biztosítja, hogy minden módosítás elkészüljön, és a kellő időben figyelembe vegyék azokat. A problémákra és hibákra vonatkozó információk, az állapot- és termelési jelentések egyetlen gombnyomással előállíthatók, és e-mailben továbbíthatók a mérnökség vagy a termeléstervezésért felelős munkatársak számára.

A rendszer egyszerűségének köszönhetően a kevésbé képzett munkatársak is át tudják tekinteni a vezetékezési folyamatot, ami lehetővé teszi a vállalkozások számára az erőforrások optimális elosztását és a hatékonyságnak a teljes munkafolyamaton átívelő növelését.

Vásárlás helyett kipróbálás

A most német és angol nyelven elérhető Smart Wiring novembertől további tizenhat nyelven lesz használható. Az új mérnöki metódusok megteremtésén felül jelenleg az Eplan lehetővé teszi a szoftver ingyenes kipróbálását és használatát egy négy hónapos korlátozott felhasználói licenc keretein belül. A Smart Wiring által kínált lehetőségek iránt érdeklődők a tesztidőszak alatt ingyenesen használhatják a szoftvert, és csak annak lejárata után kell meghozniuk a vásárlásról szóló döntést.

Összefoglalóan elmondható, hogy az Eplan Smart Wiring egy újabb logikus lépés a tervezés és a gyártás integrációja felé vezető úton. A gyártásra vonatkozó adatok az Eplan Pro Panelben sztenderdizálhatók, ami lehetőséget teremt azok gyártási célokra történő gyors létrehozására és rendelkezésre állítására. A vezetékezési folyamat megnövelt rugalmassága a minőség javulását eredményezi.