Okos pizsama demenciában szenvedő betegek számára
A ruhadarab súlyos tehertől szabadítja meg az orvosokat a páciensek felügyeletével.

Az intelligensszövet-gyártó Xenoma immár az egészségügy területén is megméretteti magát.

A japán cég bemutatta a kórházi – és különösen a demenciában szenvedő – páciensek számára kifejlesztett okos pizsamáit. Úgy gondolják, ahelyett, hogy kórterembe kényszerítenék vagy folyamatos orvosi megfigyelés alatt tartanák a betegeket, sokkal ésszerűbb lenne értelmes ruhába „bújtatni” őket.

A fejlesztők a pizsamafelsőbe és a nadrágba az elhelyezkedésük szerint specifikus szövetszenzorokat öltöttek.  A csípő és lábak mentén futó áramkörök a mozgás érzékelésére szolgálnak, és így a segítségükkel a szakemberek tudják, hogy mikor mozog a beteg. A felsőbe ágyazott technológia olyan életjeleket figyel, mint például a légzés, és szükség esetén egy portpárt a szegycsonton is el lehet helyezni, hogy aztán egy EKG-hoz csatlakoztassák őket. Maguk a szövetszenzorok tekinthetők az egyik legérdekesebb újításnak, amelyek nem igényelnek gélt vagy folyadékot, hogy a vezetőképességük megőrzése céljából a bőrhöz tapadjanak. Még ennél is fontosabb, hogy (a cég állítása szerint) a ruha több mint 100 alkalommal kimosható minőségromlás nélkül, és így ugyanannyira ellenálló, mint a hagyományos öltözetek. A mellkas környékén egy műanyag lemezben található meg az akkumulátor, de a korongban ott lapul egy Bluetooth LE egység, egy gyorsulásmérő és giroszkóp is.

Az öt centiméter átmérőjű készülék egy töltéssel legfeljebb nyolc órán keresztül bírja.

Klinikai környezetben természetesen ennél azért sokkal többre lesz szükség.

Ami azt illeti, a Xenoma a közeljövőben egy meg nem nevezett német kórházban klinikai vizsgálat keretében is próbára fogja tenni a ruhadarabot. Azt remélik, hogy a hardver 2020-ra már orvosi használatra kész állapotba kerül, és az öltözék kevesebb mint 100 dollárba (alig több mint 25 ezer forint) kerül majd.