„Ökocementet” kotyvasztottak ki Washingtonban
A pernye molekuláris szerkezetének visszafogott megbolondítása sokkal környezetbarátabbá teheti az építmények megvalósítását.

A beton és a pernye szorosabb értelemben nem járnak kéz a kézben, de a környezetterhelő hatása mindkettőnek igencsak súlyos.

 Az utak, hidak, épületek, stb. létesítéséhez használt betont cement, homok és sóder összekeverésével hozzák létre. A cement előállítása olyan sok üvegházhatású gázt termel, hogy egyes becslések szerint csupán ez a folyamat a globális kibocsátás 5 százalékáért felelős.

A pernye egy finomszemcsés, porszerű anyag, és történetesen a szén elégetésének a mellékterméke. Az amerikai Közlekedési Minisztérium szerint ez utóbbi matéria összes mennyiségének háromnegyede hulladéklerakóban végzi.

Éppen ezért olyan nagy horderejű hír, hogy a Washingtoni Állami Egyetem (WSU) kutatói grafén-oxid felhasználásával át tudták rendezni a pernye atomjait és molekuláit. Ezt a „továbbfejlesztett” hamut egy nátrium-oxidot (folyékony üveg) és kalcium-oxidot (égetett mész) tartalmazó oldatba helyezték. Az ekkor lezajló kémiai kötési folyamat gyümölcse egy szervetlen, a hidratált cementnél tartósabb polimerháló.

A következő lépés az lesz, hogy hamarosan tesztépületekben is próbára teszik majd az anyagot. Siker esetén, a hagyományos cement gyártásának leállításával, illetve a keletkezett pernye felhasználásával valószínűleg jelentősen mérsékelni lehetne a globális felmelegedés ütemét.