Ohióban építhet példátlan méretű chipgyárat az Intel
Az Egyesült Államokban építheti meg „a bolygó legnagyobb szilíciumgyártó telephelyét” az Intel. Az építkezés még idén elkezdődhet, és a komplexumban várhatóan 2025-ben kezdődik majd meg a termelés.

20 milliárd dollár (jelenlegi árfolyamon több mint 6300 milliárd forint) értékű, félvezetőgyártó üzemet létesíthet Ohióban az Intel. Columbus városa határában, egy valamivel több mint 400 hektáros telken ölthet testet a komplexum. Pat Gelsinger, a vállalat vezérigazgatója szerint ez az új központ lehet majd a bolygó legnagyobb szilíciumgyártó telephelye.

Az amerikai gyökerű tech óriás első lépésben két gyáregységet húzhat fel a területen, amellyel várhatóan 3000 munkahelyet fog létre hozni.

Az építkezés még idén megkezdődhet, és az üzemekben akár már 2025-ben elindulhat a termelés.

Amint arról a Bloomberg egyik, 2021 második felében publikált jelentése beszámolt, a Fehér Ház nemrég az Intelt „óva intette” attól, hogy a kínai chipgyártó tevékenységét tovább fokozza. Az amerikai kormány a jelenleg tapasztalható, globális lapkahiánytól ihletve próbálja rávenni az ágazat helyi szereplőit, hogy az USA határain belül tartsák a termelést. Az érintett cégek – érthető módon – viszonzásként azt várják el a kabinettől, hogy az értékteremtő munkájukat anyagilag is támogassa.

Bár az új Intel-kampusz az ellátási lánc jelenlegi vergődését már biztosan nem fogja tudni orvosolni, a távolabbi jövő hasonló válságainak kezelésében már fontos szerephez juthat.