hirdetés
hirdetés

Meditech

Nyújtható OLED-kijelző a flexibilis pulzusmérőn

A Samsung kutatói nemrég létrehoztak egy, akár használat közben is jelentősen szétfeszíthető OLED-kijelzőt.

hirdetés

A koncepció életképességének bizonyításához a szakemberek egy ragtapaszhoz hasonlóan flexibilis pulzusmérőbe integrálták az eszközt.

Forrás: Samsung/SAIT
Forrás: Samsung/SAIT

„A technológia erőssége, hogy a biometrikus adatok hosszabb időtartamú mérését anélkül teszi lehetővé, hogy felhasználójának alvás vagy edzés közben el kellene távolítani az eszközt" – fogalmazott egy közleményben Youngjun Yun, a Samsung egyik szakértője.

Az információt akár közvetlenül a rugalmas képernyőről is le lehet olvasni.

Forrás: Samsung/SAIT
Forrás: Samsung/SAIT

A kijelző jelen formájában még igencsak kezdetleges, de 1000 erőteljes megfeszítést is sikeresen át tudott vészelni. A páciens bőréhez simuló pulzusmérő lehetővé tette, hogy egy hagyományos szenzornál 2,4-szer érzékenyebben tudja felfogni a jeleket.

Forrás: Samsung/SAIT
Forrás: Samsung/SAIT

A kijelző egyébként azért flexibilis, mert az azt hordozó, lapos alapzatot egy speciálisan kialakított rugalmas anyagból, konkrétan elasztomerből állítják elő. Ezt az elasztomert a Samsung mérnökei úgy alakították ki, hogy az integrált elektronika által gerjesztett magas hőmérsékletének ellenálljon. Magát a képernyőt a nyúlékony bázisra applikált, sajátos rácsszerű felépítésben elrendeződő „szigetek” alkotják. Ezek a szigetek az őket környező „csatornáknál” merevebbek és egyedi OLED-pixeleket tartalmaznak. A működéshez rugalmas elektródák szolgáltatják a szükséges áramot. A szigetek közötti rések és a flexibilis elektródák teszik lehetővé, hogy az OLED-pixelek deformálódása nélkül lehessen megnyújtani a kijelzőt.

A fejlesztők szerint alacsony felbontása miatt a szétnyújtható „monitor” az okostelefonok küszöbön álló generációiban még bizonyosan nem fog visszaköszönni. Ez végül is nem tragédia, hiszen a technológia adottságai egyébként is a hordható eszközökön tudnak majd leginkább kiteljesedni.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Verge)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[272822] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés