Nyitott Labor a méréstechnikai fejlesztéseknek
A National Instruments teljes hardver- és szoftverportfóliója elérhető a magyarországi hallgatók és kkv-k számára, hogy segítsék a jó ötleteket valósággá válni.

A National Instruments (NI) debreceni leányvállalatánál (NI Hungary Kft.), a National Instruments Hungary Innovációs Program keretében működő Nyitott Labor egy valóra vált álom, nemcsak a felhasználók, hanem az ügyvezető, Ábrahám László számára is. A cég vezetője a kezdetekről, izgalmas projektekről és a hazai kkv-szektor fejlesztési aktivitásáról is beszélt, valamint elmondta, milyen feltételekkel csatlakozhatnak cégek és hallgatók a programhoz.

Bárkinek lehet egy jó ötlete

A Nyitott Labor egy tér, ahol egyetemi hallgatók, magyarországi kisvállalkozók vagy épp külföldi kutatók valósíthatják meg elképzeléseiket a hazai NI teljes körű támogatásával. A teljeskörűség pedig ez esetben tényleg szó szerint értendő: a méréstechnikai eszközöket és programokat gyártó vállalat teljes termék- és szolgáltatásportfóliója a vállalkozó kedvű jelentkezők rendelkezésére áll. Ráadásul mindezt teljesen ingyen kapják a felsőoktatási hallgatók és a tudományos munkát végző kutatók is.

A Nyitott Laborban fejlesztenek

„A cégen belül felállítottunk egy zsűrit, amelynek feladata az, hogy a pályázatra érkező ötletek közül a megvalósíthatókat válasszuk ki. Ez nem azt jelenti, hogy nem bízunk az ötletekben, inkább csak ügyelünk rá, hogy ne a perpetuum mobile létrehozását jelölje meg célként a jelentkező. Olyan projekteket várunk, amelyekben mi is fejlődhetünk, és persze amelyeket támogatni tudunk a megvalósítás során mind eszközökkel, mind szaktudásunkkal”– fejtette ki Ábrahám László a programba való jelentkezés menetét.

A Nyitott Labor az egyetemi hallgatók és kutatók számára, valamint a szakoktatás diákjainak teljesen ingyen érhető el, a kis- és középvállalatok pedig évi százezer forintos regisztrációs díj fejében férhetnek hozzá az eszközökhöz és a szoftverekhez. Vagyis költséget csupán a regisztrációs díj jelenthet: minden mást teljesen ingyen bocsát a felhasználók rendelkezésére a vállalat. Ez nagyjából négyezerféle terméket, hardvert és szoftvert jelent, melyek közül a szükségeseket a fejlesztők felhasználhatják a munkájuk során.

Egyedi ötlet az egyedi ötletekhez

Az, ami Debrecenben létrejött, nemcsak Magyarországon, hanem globálisan is egyedülálló. „A National Instrumentsnél fontosnak tartjuk az innovációt, külföldön is a legtöbb központban lehetőség nyílik egyes termékek és szoftverek kipróbálására és tesztelésére. Azonban olyan, mint a Nyitott Labor, nincs máshol. Régi álmom vált valóra, amikor ezt a termet megnyitottuk itt, Debrecenben. Sokáig terveztük, rengeteget gondolkodtunk rajta, hogy mekkora térre lesz majd szükség ahhoz, hogy minden érdeklődő számára elegendő legyen. 2014-ben, az új cégépületben aztán megnyitottuk a labort, amelyben azóta több nagyszerű fejlesztés valósulhatott meg” – mesélte Ábrahám László az indulásról.

Részecskegyorsító-vezérléstől a divatbemutatón pózoló robotokig

A laborban sokféle kutatás-fejlesztés valósult már meg, és az NI eszközeit is széleskörűen használják fel a pályázók. A debreceni Nyitott Laborban végzett fejlesztések eredményei között találhatók részecskegyorsítóba szánt vezérlőrendszerek ugyanúgy, mint gyermekeknek szánt egyensúlyozó rendszer. „Az egyik első projektünk egy külföldi PhD-hallgatókból álló csapat kutatása volt. Az olasz és spanyol kutatók a CERN új lineáris részecskegyorsítójának vezérléséhez fejlesztettek elemeket, a projekt pedig nagyon sikeres lett. Céljuk olyan műszaki megoldások kidolgozása volt az NI eszközeivel, amelyekkel automatizálhatják a tervezett 50 km-es kompakt lineáris ütköztető (CLIC) mintegy 20 000 moduljának nanométeres pontosságú összehangolását. (Összehasonlításképpen elmondható: az emberi haj 10-50 mikrométer vastagságú, és még a DNS is 2 nanométer átmérőjű!) Ez számunkra is egy igen izgalmas és újszerű projekt volt, rengeteget tanultak belőle a cégünk szakemberei is, egészen új területekre kalauzolt el minket ez a feladat” – mondta Ábrahám.

A Nyitott Labor átadóján Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője és Varga Mihály pénzügyminiszter

Egy másik, szintén a CERN számára készített megoldás egy hőmérséklet-szabályozó rendszer, amely a részecskegyorsító alagút folyamatos, alacsony hőmérsékletének beállítását végzi. A szupravezetés megvalósításához ugyanis elengedhetetlen az, hogy a hőmérséklet a megadott tartományban maradjon. A mérőrendszert egyébként a Debreceni Egyetem villamosmérnök-hallgatói fejlesztették, többnyire sztenderd NI-elemekből. Azonban a projekt során a vállalat innovativitására is szükség volt: a cég mérnökei is fejlesztettek egy teljesen új modult a megoldáshoz.

A fentiek mellett szóba került még egy atomerő-mikroszkóp tesztelése is, amely képes az apró molekulákról mozgóképet készíteni. Ezen a projekten egy szegedi kisvállalkozás (HINSTRA Instruments) mérnökeivel közösen dolgozott a debreceni vállalat. A megoldás alkalmas akár a DNS-molekula részecskéinek mozgását is feltérképezni, így a gyógyászatban és a klinikai kutatásokban igazán izgalmas fejlesztésről van szó.

„Készült nálunk továbbá egy, a gyermekek egyensúlyérzékét mérni és fejleszteni hivatott eszköz is, amelyhez az apró elmozdulások detektálásában, valamint a félgömbszerű eszköz mozgatásához szükséges vezérlésben volt szükség a National Instruments hardvereire. Jó látni, hogy ilyen sokféle feladat valósítható meg az eszközeinkkel, és részesei lehetünk a fejlesztéseknek is” – tette hozzá Ábrahám László.

Divatbemutató robotokkal

Bár elsőre kissé futurisztikusan hangzik, tulajdonképpen teljesen logikus ötlet a robotok kifutón történő alkalmazása. Egy hazai táskatervező cég pedig nemcsak kitalálta, hanem meg is valósította ezt az ötletet. Új modelljeiket egy igazán egyedi „show” keretében mutatták be a nagyérdeműnek. A kifutón ugyanis nemcsak hús-vér modellek, hanem kibertestvéreik is megjelentek, akik ráadásul speciális „ízületeiknek” köszönhetően valóban 360°-os bemutatót tartottak a közönségnek.

A „robotlányok” természetesen az első bemutató óta is igazi szenzációnak számítanak, és több kifutón, rendezvényen is megfordultak már.

Miért éri meg csinálni?

Joggal felmerül a kérdés, hogy miért éri meg egy vállalatnak ingyen, támogatás biztosítása mellett eszközöket adnia kis- és középvállalatoknak, illetve hallgatóknak. Ábrahám László pedig természetesen erre is tartogatott válaszokat: „A labor nagyon régi álmom volt. Látom, hogy mennyire hiányzik a hazai oktatásból a modern iparvállalatok támogatása, így szerettem volna hozzájárulni ahhoz, hogy a tehetséges és érdeklődő hallgatók hozzáférjenek a legmodernebb technológiákhoz. Másrészt a kisebb cégek ötleteinek is igyekszünk teret biztosítani a kiteljesedéshez, olyan közeget létrehozva, ahol az ötleteiket kipróbálhatják, és a megfelelő, fejlesztett rendszert utána felhasználhatják, vagyis vélhetően NI-infrastruktúrát használnak majd a jövőben. Harmadrészt a National Instruments is profitál a Nyitott Laborban zajló fejlesztésekből. Hiszen a projektek mindegyike valami új létrehozását tűzi ki célul, ami magában foglalja a fejlődés lehetőségét – számunkra is” – magyarázta Ábrahám László.

A cég debreceni telephelye

Persze önmagában a labor ígérete még nem borítékolja a sikert. Sajnos az indulás környékén sok pályázó félreértette a lehetőséget, a feltételek (http://hungary.ni.com/innovation) ismerete nélkül jelentkezett, vagy a projekt által igényelt időráfordítást nem vállalta. Problémát jelentett továbbá a földrajzi távolság is egy-egy esetben. Ugyanakkor Ábrahám László és a debreceni NI-csapat tagjai a sikerekre fókuszálnak. A labor mellett egyébként már akár az óvodáskorú gyermekek bevonásakor is. „Minden évben ellátogatunk a környék óvodáiba és iskoláiba is, ahol egyszerűen programozható és irányítható robotokat mutatunk be a gyerekeknek. Ebben a korban nagyon fogékonyak, könnyen megragadja a figyelmüket a technológia, akár annyira, hogy később örömmel fordulnak a műszaki tudományterület felé. Ez pedig a jövőben is egy keresett és megbecsült szakma lesz. Természetesen ennél rövidebb távon is profitálhatunk az oktatás támogatásából: több olyan kollégával dolgozunk együtt, aki szakmai gyakorlaton volt nálunk a tanulmányai alatt, ma pedig főállású munkavállalónk” – egészítette ki Ábrahám László.

Újabb projektek, még több fejlesztés

A National Instruments debreceni Nyitott Laborja továbbra is elérhető a pályázók számára, legyen szó egyetemi hallgatók ötleteiről vagy egy hazai kkv egyedi fejlesztéséről. Ahogy Ábrahám László fogalmaz: „Bízunk abban, hogy hamarosan még többen dolgozunk majd együtt a laborban, ezzel további inspirációt adva egymásnak és még több jó ötlettel támogatva a hazai és a globális ipart, illetve az oktatást.” Miközben pedig várják az új, vállalkozó kedvű pályázókat, tovább folyik a gyártás a debreceni üzemben, ahol természetesen a k+f-tevékenység mellett a hatékony és modern gyártás is fókuszban áll. A fejlesztések egy része pedig pont ennek támogatására hivatott.

(A cikk eredetileg a GyártásTrend magazin júniusi számában jelent meg.)