Nyáron megkezdheti jeges-tengeri fúrásait a Shell
Az Egyesült Államok illetékes hatósága zöld utat adott az olajvállalatnak, hogy kutatási céllal felállítsa földgáz- és olajkitermelő egységeit a Jeges-tengeren.

Az amerikai Belügyminisztérium Óceán- és Energiagazdálkodási Hivatala (BOEM) kedden engedélyt adott a Shellnek, hogy lefolytassa olaj és földgáz után kutató fúrásait a Jeges-tengeren. A vállalatnak számos engedélyt össze kell gyűjtenie, mire megkezdheti legfeljebb hat kút kivitelezését a Csukcs-tengeren, 70 mérföldre az alaszkai Wainwright városától.

Bár Abigail Ross Hopper, a BOEM igazgatójának elmondása szerint az engedély kiadása előtt behatóan megvizsgálták, majd pedig szigorú előírások védelme alá helyezték a helyben fellelhető környezeti, társadalmi és ökológiai erőforrásokat, a környezetvédelmi aktivisták nem ilyen nyugodtak. Tartanak például a Deepwater Horizonéhoz hasonló olajömlésektől (Mexikói-öbölbeli katasztrófa), melyek jég fedte vízben még szerencsétlenebb következményekkel járhatnak. Mindezt tetézi, hogy a legközelebbi parti őrség 1000 mérföldre helyezkedik el a tervezett fúrásoktól.

Az olajtársaságnak a múltban ráadásul már sok nehézséggel szembe kellett néznie a régióban; ezek közül megemlíthetjük például a Kulluk nevű olajfúróplatform viszontagságait, amely 2012 szilveszterén zátonyra futott Alaszka partjainál. 18 embert kellett kimenekíteni a létesítményből. Az olajtársaság egyik hajója, a Noble Discoverer emellett megbukott a parti őrség múlt havi ellenőrzésein, melyeken kiderült, hogy a vizet az olajtól elválasztó szerkezet a jármű belsejében hibásan működik. A berendezést egyébként azóta megjavították, és a hajó pillanatnyilag Hawaiiról Alaszka felé tart.

Nem mintha a Noble Discoverer (és a Shell) hányattatásai végérvényesen lezárultak volna. A cég Seattle-t szemelte ki az egész vállalkozás középpontjának, ám a város lakosságának egy része kifejezetten tiltakozik az akció ellen, a polgármester pedig új engedélyek megszerzését szabta feltételéül annak, hogy a Shell hajói Seattle kikötőiben dokkolhassanak.

Az olajvállalat az indulást övező nehézségek ellenére és az engedélyek birtokában nyáron akár meg is kezdheti a kutatófúrásokat. A versenytársak és a környezetvédők minden egyes mozdulatát árgus szemekkel fogják figyelni.