hirdetés
hirdetés

Ruházat

Nyáron is hűsít a nanopórusos polietilén szövet

A nanoPE ruhákban veszélyes riválisra lelhetnek a légkondicionáló berendezések.

hirdetés

Mostanáig a forró nyári napokon is hűsítő ruha kifejlesztése rettentő sok fejtörést okozott a tudósoknak. Ez azért van, mert normális bőrhőmérséklet (34 °C) mellett az emberi test közép-infravörös (IR) sugárzást bocsát ki magából, méghozzá olyan hullámhossztartományban, amely részleges átfedésben van a látható fényspektruméval. Az eredmény az, hogy a látható fényt visszaverő ruházat némi testhőt is csapdába ejt.

A szövet (Forrás: Yi Cui Group Stanford)
A Stanford Egyetemen Po-Chun Hsu, Yi Cui és a tudósok munkatársai elkezdtek vizsgálni egy már létező nanopórusos polietilént (nanoPE) hogy kiderítsék; vajon átengedi-e magán az IR-sugárzást, aminek révén hűsítő ruhákat lehetne készíteni belőle. A nanoPE-t 50-1000 nanométer átmérőjű, összekapcsolt pórusok alkotják. Ez az átmérő a látható fény hullámhosszával nagyjából egyforma méretű, és így képes a sugár szétszórására vagy visszaverésére. Ezeken a méreteken a pórusok sokkal kisebbek az infravörös fény hullámhosszánál, ami azt jelenti, hogy a nanoPE nagyon könnyen átjárható az IR számára.

A csapat a nanoPE-t és a pamutot is letesztelte, és kiderült, hogy míg az előbbi az IR 96 százalékát eresztette át, az utóbbi az infravörös hullámok csupán 1,5 százaléka számára tette lehetővé a továbbhaladást. Az emberi bőr hőkibocsátását mímelő eszközzel végzett kísérleteik folyamán a szerzők azt találták, hogy a nanoPE csak 0,8 °C-kal növelte a szimulált bőr temperatúráját, a pamut viszont 3,5 °C-os, a kereskedelemben kapható polietilén szövetek pedig 2,9 °C-os „hőemelkedést” produkáltak.

A kutatók egy mikrotűt alkalmazó lyukasztó technikával és egy vízálló réteg felvitelével a nanoPE nedvfelszívó képességét is fokozni tudták.

A leírtak fényében a nanoPE ruhák a globális felmelegedés hatásait is elviselhetőbbé tehetnék.

Alig várjuk, hogy testet öltsenek!

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Yibada)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés