Növénytermesztés színezett napelemek alatt
Egy nemzetközi kutatócsapat kifejlesztett egy „agrivoltaikus” rendszert, amellyel a mezőgazdasági termelők környezetbarát módon növelhetik meg a profitjukat.

Egy egyesült királyságbeli-olasz tudóscsapat kitalálta, miként lehetne speciális kialakítású, színezett napelemekkel a talajfelszín egyazon darabkáját napenergia-termelésre és növénytermesztésre egyidejűleg felhasználni.

A narancssárga árnyalatú napelemek a fény áramfejlesztéshez szükséges hullámhosszait elnyelik, a termények kibontakozását elősegítő sugarakat pedig áteresztik magukon.

A feltalálók azt állítják, hogy az új rendszerrel magasabb tápanyagtartalmú növények termesztése mellett az agrártermelők a gazdaságaikból több profitot tudnának kicsikarni.

A panelek egész konkrétan a fényspektrum narancssárga és vörös sávjait engedik át az alájuk plántált terményeknek – a kék és a zöld tartomány sugarai azok, amelyeket az elektromosság előállítása céljából megtartanak maguknak.

A nappanelek alkalmazása mellett egy észak-olaszországi üvegházban bazsalikomot és spenótot termesztettek a szakemberek. Bár a terméshozam a szabványos üvegházakban általában tapasztalható szintnél alacsonyabb volt, az „agrivoltaikus” rendszer használata a hagyományos technológiáknál így is jövedelmezőbbnek mutatkozott.

A növények nagykereskedelmi globális piaci ára és az olasz nemzeti hálózatba történő villamosenergia-visszatáplálás helyi tarifája alapján a megtermelt spenót és az előállított áram összesen 35 százalékkal ért többet, mint a szokványos üvegházban termesztett spenót egymagában. A bazsalikom esetében csak 2,5 százalékkal bizonyult nyereségesebbnek a megközelítés.

Ez a tetemes különbség annak köszönhető, hogy a bazsalikom nagyjából ötször drágább a spenótnál.

Az eredmények tehát azt mutatták, hogy a terméshozam-csökkenés miatt az agrivoltaikus panelek használata az olcsó termények esetében a legjövedelmezőbb.

A színezett napelemeket bemutató tanulmányukat a kutatók az Advanced Energy Materials nevű folyóiratban jelentették meg.