Juhász Imre 2021. július 21. 19:00
Növekedési kilátások a járvány és az árvíz árnyékában
Az elmúlt hónapokban számottevő mértékben javultak a gazdasági kilátások. Az utóbbi napokban  ugyanakkor megerősödött a félelem a pusztító villámárvízek nyomán. 

Németországban – bár a korábbi időszaknál nagyságrenddel alacsonyabb szinten van -, július közepére a hónap eleji szint másfélszeresére növekedett a koronavírusban megbetegedettek száma, a 100 ezer lakosra jutó megbetegedések hét napra számított átlaga pedig a hónap eleji 5-ről a hónap közepére a 10 körüli szintre emelkedett. A Robert Koch Intézet (RKI) adatai szerint július 18-án a lakosság első oltóanyaggal való beoltottsága megközelítette az 50, a másodikkal való beoltottság pedig meghaladta a 46 százalékot. „A vírus nem tart szünetet”, figyelmeztetett Dr. Lothar Wieler, az intézet elnöke.

A gazdaság szereplői és az előrejelzések készítésével foglalkozó kutatói műhelyek között egyelőre kisebbségben vannak azok, akik és amelyek hangot adnának a járvány feltámadása miatti aggodalmuknak. Az IW kölni gazdaságkutató intézet július derekán, (de még a nagy árvizek előtt) nyilvánosságra hozott konjunktúrajelentése szerint Németországban az elmúlt hónapokban számottevő mértékben javultak a gazdasági kilátások. Sikerült jelentős haladást elérni a lakosság koronavírus elleni beoltásában, s a gazdaság a harmadik fertőzési hullám visszaszorításával fokozatosan visszatért a normális működés útjára. Ezzel megerősödhet a remény arra, hogy az év második felében erőteljes fellendülés következzen be; megjegyezve, hogy annak mértéke természetesen attól is függ, hogy a fertőzések számának esetleges újbóli növekedése nem teszi-e szükségessé újabb korlátozó intézkedések bevezetését az üzleti és a társadalmi életben.

Az utóbbi napokban ugyanakkor megerősödött a félelem, hogy a Rajna-vidék-Pfalzban és Észak-Rajna-Vesztfáliában e sorok írásakor ismert adatok szerint több mint másfél száz halálos áldozatot követelő és euróban kifejezve milliárdos károkat okozó árvíz után, s a károk elhárításával kapcsolatos munkálatok során háttérbe kerülhet a vírussal szembeni óvatosság, s felgyorsulhat a járvány esetleges újbóli terjedése.

(Fotó: Sascha Schuermann/Getty Images

Egy, a Handelsblatt című gazdasági-pénzügyi napilapban a koronavírus újbóli feltámadásáról megjelent írás szerzője idézte Gabriel Felbermayrt, a kieli IfW gazdaságkutató intézet elnökét, aki szerint „a delta variáns és a koronavírus további várható variánsai gazdasági fenyegetést jelentenek”. Bizonytalanságot váltanak ki a beruházókban és a fogyasztókban még akkor is, ha a jelenlegi tudásunk szerint a belátható jövőben nem kell kemény leállással számolni. Aminek az elhárítására Peter Altmaier (CDU) szövetségi gazdasági és energetikai miniszter is ígéretet tett, mert – mint fogalmazott – „egy újabb bezárás megsemmisítő hatást gyakorolna sok üzletre és étteremre”.

A fellendülés üteme az utóbbi időben a koronavírus újbóli feltámadása nélkül, többek között a termelési folyamatok leállása miatt is lassult, s ez a lassulás nem csak az ipart érinti. A rendelésállomány kedvezően alakult, de a Távol-Keletről Európába irányuló tengeri szállításoknak a konténerek és egyes esetekben a hajószemélyzet hiánya miatti lassulása, továbbá olyan események miatt, mint az egyes félvezetőgyárakban bekövetkezett tűzesetek, az Egyesült Államokban uralkodó zord időjárási körülmények és a Szuezi csatorna ideiglenes leállása, egyes ágazatokban hosszabb-rövidebb időre súlyos anyag- és alkatrészhiányhoz vezettek.

Az ipar optimista, a szolgáltatók még mindig óvatosak

Az IW júniusban készített és július közepén nyilvánosságra hozott, mintegy kétezer vállalatra kiterjedő felmérése szerint a német gazdaság pozitívan tekint a következő hónapokra: a felmérésben részt vevő vállalatok 51 százaléka most 2021-re magasabb, ezzel szemben csupán 15 százalék számol a múlt évinél alacsonyabb termeléssel. Mintegy 42 százalék tervezi azt, hogy többet fektet be a múlt évinél, s mintegy 43 százaléka a 2020. évinél magasabb foglalkoztatotti létszámot. Összességében tehát a tavaszi felméréshez képest jelentősen javult a hangulat, és valamennyi kategóriában az optimisták dominálnak.

Az egyes ágazatok között azonban jelentős különbségek vannak: a világjárvány kezdetén az iparnak különösen erős termeléscsökkenéssel kellett megbirkóznia. Ez idő szerint a vállalatok 59 százaléka optimista a jövőt illetően - még akkor is, ha az olyan fontos összetevők, mint a chipek, még mindig nem állnak rendelkezésre a tevékenység folyamatos biztosításához szükséges mennyiségben.

A szolgáltatási ágazatokban nagyjából minden második vállalat optimista a jövőt illetően, és csak a cégek 13 százaléka számít éves teljesítménye romlásra.

Az építőipar ezzel szemben óvatosabb: a vállalatok mindössze 37 százaléka optimista 2021 egészét illetően, míg 25 százalékuk az előző évinél rosszabb üzleti helyzetre számít. Az ágazat helyzetének megítélésénél figyelembe kell venni, hogy az iparág sokkal jobban átvészelte a válságot, mint mások, jelentős javulás ezért nem várható. Ráadásul sok építőanyag hiánycikk, vagy egyáltalán nem áll rendelkezésre, ami rontja a hangulatot.

Előrejelzés Frankfurtból

A frankfurti székhelyű Német Szövetségi Bank július közepén nyilvánosságra hozott havi jelentése szerint az ország gazdasági teljesítménye 2021 második negyedévében ismét erőt kapott, ezzel „az ország gazdasága maga mögött hagyta a koronaválság miatti mélypontot. A nyertesek közé mindenek előtt a szolgáltatási szektor számítható”.

Emlékezetes, hogy a koronavírus-járvány miatt a német gazdaság a múlt évben a 2009. évi globális pénzügyi válság óta a legmélyebb recesszióba került, a bruttó hazai termék mennyisége tavaly 4,8 százalékkal esett vissza, ez év első három hónapjában pedig – főként a vendéglátást és a kereskedelem egy részét sújtó korlátozások nyomán – az előző negyedévihez képest 1,8 százalékkal mérséklődött.

A szövetségi bank elemzése szerint az aktuális élénkülés jórészt a szolgáltatási szektornak, közelebbről a kereskedelmet és a vendéglátást fékező korlátozások májustól való fokozatos enyhítésének köszönhető. Az iparban ezzel szemben markánsak a szállításoknál és az anyagbeszerzésben tapasztalható szűk keresztmetszetek.

A szövetségi bank szakértői az összes bizonytalanság ellenére kellő bizakodást jeleznek: „Ha a járvány folytán nem jön számottevő visszaesés és az iparban tapasztalható szállítási problémák legalább fokozatosan enyhülnek, a gazdasági expanzió még a nyáron megerősödhet és a bruttó hazai termék mennyisége a harmadik negyedévben ismét elérheti a válság előtti színvonalat”, írják.

Az optimizmust alá látszik támasztani, hogy az iparvállalatokhoz beérkező rendelések májusban 2,2, (ezen belül a hazai rendelések 2,3, a külföldiek pedig 2,1) százalékkal meghaladták az áprilisit és ezzel folytatódott a rendelések 2020 júniusa tartó folyamatos emelkedése. Ezen belül az előgyártmányok gyártói körében a rendelésállomány emelkedése eléri az 1,7, a beruházási javak (járművek, gépek, stb.) esetében a 2,2, míg a fogyasztási javak gyártói körében az 5,8 százalékot.

A külpiacok oldaláról a német ipari fellendüléshez nagyban hozzájárul az amerikai és a kínai gazdaság erőteljes fellendülése és ebből is adódóan a „Made in Germany” jelzésű termékek iránti kereslet élénkülése. Ennek is köszönhető, hogy az iparvállalatok rendelésállománya 2020. májusában - a szezonális és naptárhatás figyelembe vételével – 13,8 százalékkal meghaladta a 2020 februárit, a koronavírus-járvány miatti válság kitörése előtti utolsó „békehónapban” beérkező rendelésekét.