hirdetés
hirdetés

Nő lett volna Hasfelmetsző?

A történelem egyik legnyugtalanítóbb bűnténye Hasfelmetsző Jack sorozatgyilkossága. 1888 óta keresik a tettest - mindhiába. Most egy nőben vélik megtalálni.

hirdetés

1888-ban egy sorozatgyilkos London Whitechapel negyedében 5 prostituáltat ölt meg brutális módon. A gyilkosságok sora hirtelen szakadt meg, a tettest sohasem kapták el. Gyanúsított azonban bőven akadt, mára több mint százra növekedett számuk, közéjük került még Viktória királynő egyik unokája is. A történelem nem tudja elfeledni a gyilkosságokat, a sok megfejtési kísérlet egész tudományággá, az úgynevezett Ripperologyvá, Hasfelmetszőlógiává nőtte ki magát mára.

Lizzie Williams
Lizzie Williams
Most egy újabb könyv jelent meg egy újabb megfejtési kísérlettel. Eszerint Hasfelmetsző valójában egy nő volt.
 John Morris, egy Írországban élő nyugalmazott jogász úgy véli, Lizzie Williams, Sir John Williams neves orvos felesége volt a sorozatgyilkos. A dolog külön érdekessége, hogy 2005-ben maga Sir Williams is felkerült a gyanúsítottak listájára. Morris szerint Lizzie elkeseredett, beteges haragjában gyilkolt, mert terméketlen volt. Tény, hogy a gyilkos valóban kimetszette három áldozatának a méhét.

Jack The Ripper: The Hand Of A Woman című könyvében Morris bizonyítékként említi, hogy egyik nőt sem zaklatták szexuálisan, és az egyik áldozat, Annie Chapman személyes tárgyait női aprólékossággal rendezték el a lábainál. Az egyik prostituált közelében három véres női csizmagombot találtak, a harmadik áldozat, Mary Kelly kályhájában pedig női ruha-, kalap-, szoknya- és köpenymaradványokat fedeztek fel, amelyek nem Kellyéi voltak.

Ráadásul Morris bizonyítékokat sorolt fel arra, hogy Kellynek viszonya volt Lizzie férjével, aki abortuszokat is végzett egy whitechapeli kórházban. Morris arra is talált adatokat, hogy Lizzie idegösszeomlást kapott, méghozzá közvetlenül a gyilkosságok után. Morris szerint nyilvánvaló, hogy nő volt az elkövető, de mindenki férfit keresett, fel sem merült, hogy nő után nyomozzanak. 

Karosszékben

Nemrégiben egy német férfiben találták meg a Hasfelmetszőt, sőt elkészítették arcrekonstrukcióját (Megvan a fantomkép Hasfelmetsző Jackről) is, most megérkezett a legfrissebb megfejtési kísérlet, ami nem annyira meghökkentő, hiszen már korábban is volt, aki nőben kereste a gyilkost. Gondolom, a megfejtések sora még nem zárult le, és előbb-utóbb megtalálják a gyilkost, annyira elszántan keresi az emberiség.

Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[109230] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés