Nő a kereslet a kollaboratív robotokra
A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) globális robotiparról végzett kutatása (World Robotics Survey) szerint 2018-ra az ipari robotok globális értékesítése évente várhatóan 15 százalékkal  nőni fog.  

Az ipari robotok eladása 2014-ben világszerte 29 százalékkal emelkedett és ezzel a legtöbb ipari vállalkozás termelékenysége jelentősen megnőtt. Mindez csupán következménye az immár jóval szélesebb körű automatizálási megoldásoknak, melyek egyre nagyobb skálán szólítják meg a gyártókat.

Az Universal Robots ügyvezető igazgatója, Enrico Krog Iversen Skandinávia legnagyobb ipari kiállításán, a HI15 expón az alábbi videónyilatkozatban kommentálta a jelentés eredményeit:

„2009 elején a világ első kollaboratív robotjaival léptünk be a piacra. Az új generáció, mely a kobot (cobot) nevet kapta, paradigmaváltást hozott a gyáriparban azzal, hogy folyamatosan új utakat keres a termelési folyamatok optimalizálására és fejlesztésére. A kobotok kifejlesztése mindenki számára elérhetővé tette az automatizálást; a kobotok könnyű használhatósága, rugalmas alkalmazhatósága, ember-robot együttműködési lehetőségei, kis térigénye, valamint gyors megtérülése vonzóvá tette a robotok ezen új típusát az alkalmazó méretétől függetlenül” – mondta Enrico Krog Iversen.

Az ügyvezető hozzátette: leginkább a kis- és középvállalatok élvezik a kobotok előnyeit, ők ráadásul egy érintetlen piacot is képviselnek. Az UR3, UR5 és UR10 azok a munkatársak, amelyekre szükségük van az időpazarló és munkafolyamatokat akadályozó feladatok optimalizálásához és automatizálásához. Ugyanakkor a nagy gyártók is előnyösnek találják együttműködő robotokat – mintegy a hagyományos ipari robotok kiegészítéseként. Enrico Krog Iversen szerint a globális piac teljes potenciálját – a kobotokat illetően – még messze nem érte el az Universal Robots. Legutóbbi terméke, az UR3 asztali robot, amelyet egyelőre az elektronikai és fémipar alkalmaz a „leglelkesebben”, a várakozásokat felülmúló módon teljesít a piacon.