Nincs vegyészeti akadálya a drónos vérszállításnak
Még a magasan és sokáig kivitelezett repülés sem változtatja meg a rakomány kémiai tulajdonságait.

A mentősök és a mentőcsapatok nem mindig számíthatnak vérutánpótlásra, főleg, ha a hagyományos járművekkel sok időbe telik, vagy lehetetlen a baleset helyszínének megközelítése. 

Lehet, hogy ezt a problémát most sikerül kiküszöbölni.

A Johns Hopkins Egyetem tudósai arra a következtetésre jutottak, hogy a nagyobb zacskó vérkészítmények szállítása (pl. transzfúzió) drónokkal is biztonságos. Egy kutatás keretében megállapították, hogy ezek a robotirányítású repülők 100 méter magasan, még 19 kilométer távolság megtétele után sem módosították a minták kémiai, hematológiai és mikrobiális tulajdonságait.

Amíg a vért stabil hőmérsékletű hűtőben szállítják, szükség esetén azonnal fel lehet használni. A hőmérséklet szinten tartásához az aktív hűtés ideális megoldás lehet.

Az eredmények biztatóak.

A mentőalakulatok percek alatt megkaphatják a pótlólagos vérzacskókat, illetve kevesebb „rakománnyal” indulhatnak a baleset helyszínére, tudván, hogy a vérkészlet már ott várja majd őket a célnál. A vidéki településeknek sem kellene aggódni, hogy kifogynak a vérkészletekből. Amennyiben a drónrepülések hatókörébe esnek, a falusi kórházak számára bőséges utánpótlás állna rendelkezésre.