Nesze neked modern gyártástechnológia!
Néhány tucat ember fittyet hányva a korszerű építészeti eljárásoknak, puszta kézzel vágott neki egy óriási középkori erőd megépítésének.

Párizstól kétórányira találjuk meg a Guédelon nevű létesítményt, amely egy az egyben úgy néz ki, mint egy középkori vár. A különbség annyi, hogy napjainkban építik az erődöt. Hab a tortán, hogy a munkálatok folyamán a modern technológiának még csak a nyomát sem lehet felfedezni; kizárólag középkori technikákkal és anyagokkal dolgoznak az építők. Minden egyes követ és padlólapot úgy illesztettek össze, mint ahogy ez több száz évvel ezelőtt történt.

Az építkezés 1997-ben kezdődött el – azóta minden egyes követ kézzel faragtak ki, a fákat kézzel vágták ki, és a darabokat is így dolgozták fel. Az effektív munkálatokat 40 ember végzi, ám a teljes csapat 70 főből áll. A kivitelezés a tervek szerint összesen 25 évet fog igénybe venni.

Időközben természetesen turistalátványossággá nőtte ki magát a projekt – ki ne lepődne meg azon, hogy a 21. századból néhány vállalkozó szellemű eltökélt ember a két kezével felhúz egy 13. századi építményt?

A cikk alatt egy viszonylag könnyen érthető, rövidke videót láthatunk a lenyűgöző objektum megalkotásáról.