Nemsokára olyan okos lesz a telefonunk, mint egy emlős
Az egér elméjéhez hasonló fejlettségű hálózatot alkotott az IBM.


Az IBM tavaly mutatta be TrueNorth nevű, nagy teljesítményű és alacsony energiafogyasztású chipjét a nagyközönségnek. A vállalat az emberi agy ihlette egységet az ENIAC-hoz hasonlította, amely gyakorlatilag a számítógépek első inkarnációja.

Az IBM az utóbbi egy évben aztán új szintre emelte a technológiát, és a Wired honlapján közölt cikk értelmében komputeresen sikerült leképeznie egy egér elméjének számítási teljesítményét.

Jelen esetben egy TrueNorth chipekből álló hálózatról beszélünk, amely 48 millió mesterséges idegsejtből épül fel (a 48 chipet egyenként egymillió mesterséges idegsejt alkotja), és amelyet a „mély tanuló algoritmusok” (deep learning algorithms) hatékonyabb futtatására találtak ki a tervezők. A szakértők egyébként az ecsetelt chipeket „neuromorfikusnak” titulálják, ami annyit jelent, hogy az organikus agysejteket kívánták velük lemásolni. Ezek az algoritmusok máskülönben olyan platformoknak is a gerincét képezik, mint a Facebook képfelismerő szoftvere vagy a Google-nak a szövegeket vizuálisan felismerő fordító szolgáltatása.

A TrueNorthéhoz hasonló, mesterséges idegsejthálózatokkal a kisebb eszközökben (telefon, karóra) is elérhetővé válik az említett számítási teljesítmény. Ez annak köszönhető, hogy az egységek „magas intelligenciaszintje” dacára az energiafogyasztás továbbra is alacsony marad: az 5,4 milliárd tranzisztor működéséhez csupán 70 milliwatt teljesítményre van szükség. A modern processzorokon körülbelül 1,4 milliárd tranzisztort találunk, és mégis sokkal több energiát (35 és 140 watt között) habzsolnak fel.

Mindezek mellett, mivel a chipek nem a hagyományos architektúra szerint épülnek fel, az IBM-nek egy teljesen új programnyelvet és szoftvereket kellett kifejlesztenie.

A TrueNorth projektet az IBM és a DARPA finanszírozta, és a program megvalósításában több mint 200 közreműködő, nyolc IBM laboratórium és öt egyetem vett részt.