Lego-kockákból épült házakban lakhatunk?
Egy New York-i férfi innovatív találmányával sok felnőtt gyermekkori álma beteljesülhet.

Sok ember valószínűleg azonnal elhessegeti magától az életnagyságú Lego kockák lépten-nyomon előmerészkedő gondolatát. Mindenki szerencséjére az EverBlock feltalálójaként Arnon Rosan bátrabb volt ennél, és megalkotta a Lego-szerű, óriási műanyagblokkok moduláris rendszerét, melynek keretében gyermekkorunk ikonikus kockáihoz hasonlóan rögzíthetjük egymáshoz az elemeket.

Az EverBlock ugyanakkor nem csupán játék, a megtermett polipropilén téglákat már akár bútorok és egyéb struktúrák megformálásához is könnyen fel lehet használni. A kockák 14 színben és három méretben (kb. 3, 1,5 és 0,75 dm hosszúságban) kaphatóak, a tömegük pedig két fonttól (kb. 900 gramm) negyed fontig (kb. 112 gramm) terjed.
Némi akadályt jelenthet, hogy a tömbök növekedésével az építés folyamata is kissé nehezebbé válik.

Kisebb méretekben a „hobbi-építészek” könnyebben átlátják, hogy a kockák hogyan fognak egymáshoz passzolni, ám az életnagyság már komolyabb kihívások elé állítja őket. „Az emberek elkezdenek aggódni a stabilitást illetően” – fogalmazza meg az esetleges szorongás egyik tárgyát Rosan. És hát valóban, egy nyolc centiméteres fal összeomlása az öt méter magas társáéhoz képest kisebb veszélyeket rejt magában.

A lényeg, hogy a hagyományos téglákhoz hasonlóan itt is lépcsőzetesen kell építkezni, vagyis fontos, hogy minden tégla az alatta nyugvó kettő elem illeszkedését elfedje. Emellett minden tégla rendelkezik legalább egy csatornával, amelyen az elektromos kábeleket, megerősítő tipliket vagy akár a LED szalagokat keresztül lehet vezetni.

Rosan eredetileg bútorok (kanapé, asztal, stb.) kialakítására fejlesztette ki az EverBlockot, ám hamar rájött, hogy az architektúra jóval túlmutat ezeken az alkalmazásokon, hiszen többen a felnagyított tömbökből immár házszerű építményeket, választófalakat és műtárgyakat is „összetákoltak” maguknak. A termék weboldalán már fellelhető az a virtuális, építő segédprogram, amellyel az emberek megtervezhetik a saját találmányaikat, és megtudhatják, hogy mennyi építőelem szükséges leleményük formába öntéséhez.

A cikkben leírtak miatt az EverBlock lehet az ideális megoldás például az óvóhelyek haladéktalan felépítéséhez is: „Elég, ha helikopterekről ledobnak nekünk két raklapnyit [az építőkockákból], és a következő pillanatban már arra eszmélünk, hogy egy erős és szilárd építménnyel rendelkezünk” – ismerteti az új rendszerben rejlő lehetőségeket Rosan.