Nemsokára kerámiatárgyakat is nyomtathatunk
A HRL Laboratories által kiötlött eljárással az eddigieknél tízszer keményebb kerámiaobjektumok megalkotására nyílik lehetőség.

Bár ma már szinte bármit előállíthatunk 3D-nyomtatással, a felhasznált anyagok mostanáig a polimer műanyagokra, egy maréknyi fémre és az üvegre korlátozódtak. A HRL Laboratories kutatói bejelentették, hogy jelentős előrelépést tettek az additív gyártásban, amikor is kerámiatárgyak nyomtatását is lehetővé tették. A titok nem a kerámiapor felhevítésében rejlik, ez a művelet ugyanis számos mikroszkopikus hibát és repedést eredményez, ami sokat ront a végtermék minőségén. A csapat éppen ezért kifejlesztett egy általuk csak „prekerámiás polimernek” nevezett anyagot, amely hevítés hatására kerámiává alakul. A HRL tudósai lényegében a prekerámiás polimerek segítségével hozzák létre a kívánt háromdimenziós objektumot, és ezt az égetőkemencééhez hasonló módszerrel kerámiává szilárdítják.

Az „újdonsült” matéria kompatibilis a sztereolitográfiának nevezett nyomtatási metódussal, ahol is egy folyékony polimert lézeres eljárással szilárdítanak meg. A csapat szerint a metódussal a sztereolitográfiához képest ultraibolya fény és mintás maszkok használatával százszor vagy akár ezerszer gyorsabban lehet igen részletes és összetett komponenseket létrehozni.

A fejlesztésből igen sokat profitálhat a repülőgépipar, amely a repülők szárnypaneleitől az orbitális rakéták belső gépezetéig számos kerámiaelemet használ. A Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége (DARPA) egy szerződésben már meg is bízta a csapatot egy kerámia aeroshell (űrhajókat védő légpajzsrendszer) kifejlesztésével, mivel a HRL anyaga állítólag tízszer keményebb a jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható kerámiahabnál.