Németországban szétzúzatják a gyerekek okos karóráit
Az állam távközlési szabályozó testülete szerint jogosulatlan átviteli rendszernek minősülnek.

A német kormány nem elég, hogy betiltja a gyerekeknek szánt okos órák forgalmazását, a lakosságot még arra is megkérte, hogy pusztítsák el, amennyiben egy is a kezükbe kerül.

Pénteken a Bundesnetzagentur, vagyis a német távközlési szabályozó testület bejelentette, hogy néhány ilyen, az 5-12 éves korosztály számára tervezett eszköz lehetővé teszi, hogy valaki távolról elérje az óra mikrofonját, és titokban messzi helyszínekről akusztikus információkat zsebeljen be (lásd: poloska). Az órák esetében a szabályozót nem csupán a gyermekek utáni kémkedés lehetősége zavarja – az is aggasztja, hogy bárkit le lehet hallgatni vele.

Márpedig Németországban illegális a magánbeszélgetések engedély nélkül rögzítése.

„Vizsgálataink szerint némely szülő például olyan célokra is felhasználta az eszközöket, mint például órák alatt a tanárok lehallgatása” – állította egy nyilatkozatban Jochen Homann, Bundesnetzagentur elnöke.

A telefonhívásra alkalmas okos órák (pl. Apple Watch) Németországban is legálisak. A gyermekek okos karóráival az a „baj”, hogy a bébifigyelőkhöz hasonló, távolról is könnyen aktiválható funkcióval rendelkeznek.

„Egy app segítségével a szülők a gyermek környezetének észrevétlen lehallgatására használhatják az ilyen órákat, amelyek így jogosulatlan átviteli rendszernek minősülnek" – mondta Homann.

A német szabályozó annyira komolyan gondolja a szerkezetek megsemmisítését, hogy a polgárokat arra kéri, dokumentálják a szétzúzásukat, és online küldjék el a bizonyítékot. Amennyiben ez megtörténik, a szabályozó egy tanúsítványt is elküld az érintetteknek, hogy mindenki nagy örömére tényleg a földdel egyenlővé tette a gyermeke okos karóráját.