Németország pénzzel jutalmazta az áramfogyasztást
Karácsonykor az állam környezetbarát erőművei a szükséges mennyiségnél jelentősen több villamos energiát állítottak elő.

2017. december 24-én és 25-én (karácsonykor) Németországban sok fogyasztó számára a villamos energia ára konkrétan negatívba fordult, minthogy a megújuló forrásból származó áram mennyisége meghaladta a keresletet.

A jelenség gyakoribb, mint gondolnánk.

Németország az utóbbi évtizedekben mintegy 200 milliárd dollárt (mai értéken kb. 50 ezermilliárd forint) fektetett zöldenergia-termelő létesítményekbe. Az állam ezen belül is a nap- és a szélenergiát részesítette előnyben.

A kevésbé áraméhes időszakokban (például hétvégén, amikor a gyárak pihennek vagy az évszakhoz képest naposabb időjárás esetén) az erőművek a lakossági igényt überelő elektromosságot táplálnak a hálózatba. Amint az köztudott, az egyenlőtlenség a Nap és a szelek meglehetősen kiszámíthatatlan viselkedésének köszönhető, az akkumulátoros technológia pedig még nem elég fejlett a többlet energia elraktározásához.

Ami a németországi helyzetet illeti, az egész pusztán gazdasági kérdés: az ünnepek alatt az emberek „túl kevés” áramot fogyasztottak, és így ennek ellenértéke a nulla alá zuhant. Fontos tudni, hogy az ilyen esetekben a szolgáltatók nem közvetlenül hizlalják fel a lakosság pénztárcáját, hanem a különbözetet a következő évben elosztva vonják le a kifizetendő számlák értékéből.