hirdetés
hirdetés

Repülés

Német ászpilóta lőtte le a nehézbombázót

A második világháborúban eltűnt angol Lancastert sikerült azonosítani, miután 68 év után megtalálták rádiósának jegygyűrűjét, amelybe belevésték: Love Vera.

hirdetés

A RAF Lancasterét a D-Day-n, a szövetségesek normandiai partraszállásakor lőtte le egy német ászpilóta 1944. június 6-án. Most egy brit régész a bombázó rádiósának aranygyűrűje vésete alapján azonosította a roncsokat, amelyeket egy francia férfi fedezett fel. Amikor az MK III Lancaster nehézbombázót a Luftwaffe ászpilótája lelőtte, meghalt a Lancaster többszörösen kitűntetett nyolcfős legénysége is. Tony Graves régészt, a második világháború szakértőjét akkor értesítették, amikor helybéli franciák egy repülőgép kerekét fedezték fel.

Graves engedélyt kapott a francia hatóságoktól a további kutatásokra és fémkeresővel találta meg a közelben a gyűrűt, amelybe az AC kezdőbetűket és a Love Vera szöveget vésték. Graves a rádiós, Albert Chambers jegygyűrűjét találta meg, aki 21 évesen vette feleségül Vera Grubbot halála előtt 8 hónappal, 1943 októberében. Graves a The Telegraphnak elmondta, a Lancaster számos alkatrészét megtalált a feltárások során, de a legszívbemarkolóbbak a halottak személyes tárgyai voltak: egy ezüst cigarettatárca, ami a becsapódáskor összenyomódott, egy ember kezéről lerepült óra, egy katonai sapka és három RAF-gyapjúpulóver maradványai,valamint egy zubbonyzsebben egy drága márkás Waterman töltőtoll.

A Lancaster ND 739-es nehézbombázó pilótája Jimmy Carter volt, a tragikus napon hajnali 02.56-kor szálltak fel, már visszafelé tartottak, amikor reggel 5-kor Carter gépét két másikkal együtt tűz alá vette Helmut Eberspacher, a német ászpilóta Focke-Wulf 190 vadászrepülőjével és 5 perc alatt mind a három RAF-Lancastert lelőtte. A második világháborúban a brit katonai egységek közül a RAF bombázói szenvedték el a legsúlyosabb veszteségeket, a bevonult 125 ezer önkéntesük átlagéletkora 22 év volt, közülük 55 573-an haltak meg, 8000-en sebesültek meg és 9838-an estek hadifogságba.

Karosszékben

Helmut Eberspacher tavaly halt meg 96 évesen, összesen hét légi győzelme volt. Ászpilótákat az első világháborútól tartanak számon. Akkor kapja meg a rangos elnevezést egy háborús pilóta, ha 5 légi győzelmet szerez. Az első világháborúban több magyar ászpilóta is volt, közülük a legsikeresebb Kiss József (a képen) volt 20 győzelemmel.

Mostanában különös aktualitása is van emléke felidézésének: nagyapja az egyik aradi vértanú, Kiss Ernő honvéd altábornagy volt. A háborút azonban nem sikerült túlélnie, a „Levegő Lovagját” 1918-ban lőtték le, 22 éves volt.

Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[116448] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés