Némely új Mercedes szemében csillogni fog az értelem
Pár hónapon belül a forgalomba kerülő új Maybach S-osztályú kocsik fényszórója képes lesz kivetíteni az útra a legfontosabb információkat.

Nemsokára rendkívül okos fényszórókkal fognak kigurulni az utakra az új S-osztályú Mercedes-Maybachok.

Az autók Digital Light nevű rendszere mindegyik fényszórót egymillió pixelre bontja, és így az autó szenzoraival és komputereivel együttműködve a vezetés megkönnyítése céljából számos létfontosságú adatot, illetve szimbólumot ki tud vetíteni az útra a sofőr elé.

Az egyszerűbbek között szerepel például a kocsi szélességét mutató nagy fehér vonal, amely segít eldönteni, hogy érdemes-e nekivágnunk az előttünk tátongó hézagnak. Szükség esetén vaskos, a potenciálisan elénk toppanó gyalogosokra mutató nyilakat is kivetíthet az útra a rendszer. Egy sebességérzékeny távolságmutató „jelenés” arról tájékoztathat bennünket, hogy a pillanatnyi körülmények mellett mekkora térközt kell tartani az előttünk haladó gépjárműtől.

Forrás: Daimler

A Digital Light építkezési területek vagy alacsony tapadású felületek közeledéséről, illetve meglétéről is informálhat minket. A rendszer az elkalandozott sofőrök számára életbevágó, sávtartásra figyelmeztető nyilakat szintén képes megjeleníteni a kocsi előtt.

Izgalmas része az újításnak a „szelektív fényszórás” funkciója, amely kizárólag az egyenesen az emberek arcába világító sugárnyalábokat halványítja el. Ugyanígy, bár a Digital Light fényt vetít a többi kocsira is, az elülső és a hátsó szélvédőket elkerüli a sugarakkal.

Bár kétmillió pixellel már kettő színből (fekete és fehér) is elképesztő mennyiségű képet létre lehet hozni, a szisztémával megjeleníthető tartalmat a szabályozás borítékolhatóan korlátozni fogja.