hirdetés
hirdetés

Művelt Mérnök

Nem tudják, mi okozta Gauguin halálát

Négy emberi fogat találtak Paul Gauguin marquises-szigeteki kunyhója mellett. A chicagói Field Museum szakértői szerint biztos, hogy a fogak Gauguintől származnak, de a vizsgálatok eredményei megdöbbentették a művészettörténészeket, akik eddig úgy vélték, a művész szifiliszes volt. 

hirdetés

A fogakat egy barna üvegben találták meg a kunyhó környékén 2000-ben végzett régészeti feltárások során. A művész Örömök házának elnevezett kunyhója mögötti egykori, mára betemetett kútban 3 méter mélyen voltak. Gauguin Atuona faluban telepedett le Hiva Oa-szigeten 1901-ben és ott élt 2 évvel később bekövetkezett, állítólag szívroham okozta haláláig. A kunyhót nem sokkal később lerombolták.

A kutatók a fogakból nyert DNS-t összevetették Gauguin unokájáéval, Marcel Tai Gauguinével, aki a művész tahiti szerelmétől, Pauura a Taitól származó gyerekének fia. Az eredmények egyértelműen bizonyították a rokonságot, amit csak alátámasztott a helyszín, ahonnan a fogak előkerültek. Csakhogy a fogakban nem volt higany, ami a 19. században a szifilisz kezelésének bevett része volt.

– Ez arra utal, hogy Gauguin vagy nem volt szifiliszes vagy nem kezelték a betegségét – mondta el Caroline Boyle-Turner művészettörténész, kutatáskoordinátor az Art Newspapernek. A fogakon kívül a régészek a kútban Új-Zélandról származó sörösüveget, egy angliai Bovril-üveget (marhahúslé-sűrítményt), különböző rövid italokat tartalmazott üvegeket, francia parfümös üvegcséket, valamint egy fecskendőt és két morfiumampullát találtak. Szakértők szerint a tárgyakat a művész halála után, mint értékteleneket dobták a szemetes kútba, amit a szigetlakók nem használtak, majd az – idővel – földdel töltődött fel.

A fogakat, amiken szuvasodás figyelhető meg, William Müller, amerikai törvényszéki fogászati szakértő vizsgálta meg, s megállapította, hogy olyan rossz állapotban voltak, hogy a művész, elvesztésük előtt, sokat szenvedhetett tőlük. A DNS-elemzést a Chicago Egyetem laboratóriumában végezték el. A kútban talált festékmaradványok elemzéséből kiderült, hogy azok európai eredetűek és nem helyben készültek, mint ahogy azt eddig a művészettörténészek gondolták.

Karosszékben
Paul Gauguin kalandos életében volt minden, gazdag tőzsdés, műgyűjtő, kalandor utazó, szegény festő, ötgyermekes családapa, felelőtlen csavargó. Tahitin többször is járt, 1901-ben költözött át a Marquises-szigetekre a pestis elől menekülve és a könnyebb megélhetés miatt, de már nagyon beteg volt. Szeretett volna Franciaországba utazni gyógykezelésre, de erről barátja, Daniel du Monfried lebeszélte mondván, ő a művészettörténet legendája már hazájában, ezért jól fogynak a képei, s megjelenése mindezt lerombolná.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés