hirdetés
hirdetés

Nem találták meg Amelia Earhartot

Sikertelenül járt az az expedíció, amely az 1937-ben eltűnt világhírű pilótanő repülőgépét és földi maradványait akarta megtalálni. A 75 éves rejtély megoldása továbbra is várat magára.

hirdetés

A TIGHAR (The International Group for Historic Aircraft Recovery, Történeti Repülőgépek Felkutatásának Nemzetközi Csoportja) a Kiribati köztársasághoz tartozó Nikumaroro-sziget mellett lévő korallzátonynál kutatta át a tenger mélyét, mivel - ellentétben azokkal a feltevésekkel miszerint Earhart Lockheed Electra kétmotoros repülőgépéből kifogyott az üzemanyag és a Howland-szigetnél tengerbe csapódott - a TIGHAR szakemberei elképzelhetőnek tartottak egy másik forgatókönyvet is: a kifogyóban lévő üzemanyag miatt Earhart és navigátora, Fred Noonan eredeti célpontjuktól 482 kilométerrel délebbre próbált leszállni a Nikumaroro-szigetre.

Miként Az Amelia Earhart-ügy című posztomban is írtam, feltevésüket alátámasztotta, hogy Amelia, aki valóban a Howland-szigetet akarta elérni, a források szerint repülés közben rádión azt közölte, hogy a Gardner- (ma Nikumaroro-)sziget felé repül. A kortársak az eltűnést követő napon a pilótanőt valóban a Nikumaroro-szigetnél keresték – de csak a levegőből. Ráadásul levéltári adatok utalnak arra, hogy Nikumaroron 1940-ben találtak egy részleges női csontvázat és valamilyen tábor nyomait, Amelia eltűnése után három hónappal pedig a sziget nyugati részén lefotóztak egy tengerből kiálló tárgyat, ami a Lockheed Electra egyik futóművének látszott.

Mostanra azonban kiderült, hogy a kutatók tévedtek. Miként a LiveScience a Discovery News nyomán írja, Patricia Thrasher, a TIGHAR elnöke elmondta, a két legígéretesebb nyomról kiderült, hogy nem a repülőgép darabjai: az egyik egy nagy letört korall, a másik pedig az ugyanazon a helyen 1929-ben elsüllyedt brit Norwich City hajó darabja. Thrasher bejelentette, a kutatást befejezik, de végleges megállapításokat csak akkor tehetnek, ha az összegyűjtött hatalmas mennyiségű adatot elemzik. Az azonban bizonyosnak látszik, hogy Earhart gépét nem találták meg.

Karosszékben
Amelia Earhart 115 éve született és 75 éve tűnt el. Megoldódik az Amelia Earhart-ügy? című posztomban írtam, hogy biztató jeleket találtak a szigeten, például egy szeplőelleni, 1930-as években gyártott amerikai kozmetikumos tégelyt. Nagyon sajnálom, hogy nem jártak sikerrel.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[112810] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés