hirdetés
hirdetés

Nem sok hiányzott

A Guinness a pubok kedvenc söre, de csak egy hajszál választotta el attól, hogy a név a náci Németországgal forrjon egybe.

hirdetés

A náci Németországnak szánt Guinness-plakátterveket az egykori sörfőző, David Hughes találta meg. Az 1936-os festmények egyértelműen bizonyítják, hogy a cég reklámkampányt tervezett a Harmadik Birodalomban. A festményeket John Gilroy készítette – akárcsak ebben az időben a Guinness legtöbb reklámképét – a berlini olimpiai játékok évében. Található közöttük olyan, amelyen egy német katona egy sörös korsót tart a kezében, a reklám szövege pedig:

„Itt az ideje – a Guinnessnek”, egy másikon tukánok repülnek csőrükön pohár guinnesseket egyensúlyozva a horogkeresztes zászlókkal díszített olimpiai stadion felett – idézi a Sunday Times cikkét az International Business Times. A vászonra festett olajképeket azért készítették, hogy azokat nagy mennyiségben másolják, de végül soha nem használták fel őket. Ezeket most Gilroy was Good for Guinness című könyvében publikálta David Hughes, aki akkor akadt rájuk, amikor könyvéhez keresett adatokat.

Kiderült, hogy a Guinness cég 1936-ban felkérte hirdetési partnerét, az SH Bensont, hogy készíttessen reklámplakát-sorozatot a Harmadik Birodalom számára. Hughes egy belső levelet is talált, amit Bobby Bevan, a SH Benson reklámszövegírója írt Gilroynak: – Kedves John. Egy másik cikis ügy, attól tartok. A St James's Gate-ből [a Guinness dublini központja] jött, akik nagyon udvarolnak egy berlini importőrnek. A Park Royal [a Guinness londoni sörfőzdéje] ellenzi az egész ötletet; óvatosan kell eljárnunk. Tudnál egy sorozatot készíteni a németek számára? Mint mindig, a dolgot rábízom termékeny képzeletedre, csak annyit javasolnék, hogy használd a tukánokat, amik nagyon népszerűnek tűnnek manapság. Próbáld aktualizálni őket a német helyzetre, de kerüld a nemzeti szocialista demagógiát.

Gilroy művei eltűntek, amikor az SH Bensont eladták az Ogilvy & Mathernek 1971-ben, de néhány vászon előkerült 2009-ben egy galériában. Becsült értékük 1,2 millió font (kb. 432 millió forint). Teljesen valószínűtlen, hogy a Guinness, a SH Benson és Gilroy tisztában lett volna Adolf Hitler náci rezsimjének borzalmaival 1936-ban. Akkoriban az emberek eléggé naivak voltak a nácizmussal és annak jelentésével kapcsolatban. Valójában még csak kezdték sejteni, hogy a németek milyen veszélyesek. A londoni Guinness-cég mindenesetre ódzkodott attól, hogy belépjen a német piacra, de Írország viselkedése a náci Németországgal meglehetősen ambivalens volt – mondta el Hughes a Sunday Timesnak.

Karosszékben
Viszonylag kevéssé ismert, hogy az ír köztársaság, az Ír Szabadállam, amelyet 1945-ig Anglia nem ismert el, sőt Észak-Írországot saját területének nyilvánította, a 2. világháború alatt látszólag semleges maradt, valójában Németországgal rokonszenvezett. Nagy számban kémkedtek Németországnak írek Londonban, valamint fegyverek szállításával is segítették őket. Az ír elnök Hitler halálakor részvétét nyilvánította Németországnak.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés