hirdetés
hirdetés

Régészet

Nem merik felnyitni a sírt

Végre pontosan azonosították a császár agyaghadsereggel őrzött sírját. Ám az állítólagos higanyfolyó és elrejtett csapdák miatt nem merik felnyitni.

hirdetés

Kínai régészeknek nemrégiben sikerült pontosan feltérképezni a hatalmas temetkezési helyet, ahol Csin Si Huang-tit, Kínai első egyesítőjét eltemették. Habár úgy vélik, a sír gazdagságban felérhet az egyiptomi Tutankhamonéval, nem merik felnyitni. A történeti feljegyzések szerint a 2200 éves sír színültig tele van kincsekkel – és ugyanannyi halálos csapdával és fegyverrel is, hogy a fosztogatókat távol tartsák.

Kuo Csekun szakértő az El Paisnak azt nyilatkozta, hogy a 690 méter hosszú, 250 méter széles épületegyüttesben, amelynek háromszintes központi épületében temethették el a császárt, valamint a túlvilágra őt elkísérő szolgáit, felhúzott számszeríjak, mérgező folyadékkal teli medencék, patakocskák, csapdák vannak elrejtve a feljegyzések szerint. És a szakértő úgy véli, ezek a mai napig is működőképesek lehetnek.

A koporsó körül a feljegyzések szerint mérgező anyaggal teli patakocskák vannak
A koporsó körül a feljegyzések szerint mérgező anyaggal teli patakocskák vannak

A 76 méter magas temetkezési domb alá vízelvezető rendszert is építettek, hogy a síregyüttest szárazon tartsák, hogy benne minden épen megőrződjön. Bizonyos pontokról vett minták pedig magas higanytartalmúak voltak. A Hszinhua hírügynökség szerint az egyes becslések szerint 8000 agyagkatona őrizte síregyüttes mérete kisebb városéval vetekszik.

Karosszékben
Én még nem hallottam olyan műkincsfosztogatóról vagy kutatóról, akit a fáraó vagy bárki más átka vagy halálos fenyegetése visszatartott volna az illegális vagyonszerzéstől vagy a tudományos megismeréstől.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés