Ipar 4.0 régi berendezésekkel
A mesterséges intelligencia és az ipar 4.0-megoldások gyártóközegben való alkalmazásának szükségességét, eszközeit, példáit mutatták be a találóan Jövő Hajójának nevezett rendezvényen a Dyntell cég képviselői és partnerei a közelmúltban Budapesten, egy dunai hajó fedélzetén.

„Az utóbbi időben Magyarországon jelentős lendületet vett az ipar 4.0 trendjeibe illeszkedő technológiák bevezetése, de még koránt sincs a megfelelő szinten. Ebben a folyamatban az üzleti intelligencia és a prediktív analízis népszerűsítésének szentelt eseményünknek katalizátorszerepet szánunk” – vezette fel a július 21-ei találkozó célját Salga Péter, a hazánkon kívül az USA-ban, Romániában és Szlovákiában tevékenykedő Dyntell Software magyarországi vállalata, a Pannon Szoftver Informatikai Kft. ügyvezetője a dunai hajón tartott rendezvényen. A Dyntell az elsősorban a kis- és közepes vállalkozásokat megcélzó ERP vállalatirányítási rendszeréről (Partner.ERP) ismert, de ezen a szakmai fórumon további információtechnológiai megoldásaikat is bemutatták az érdeklődőknek, amelyek fő célja a profitabilitás növelése az ipari cégeknél.

A régi gép is ipar 4.0-képessé tehető

A vállalati folyamatok menedzselésében ma már bevett fogalom az üzleti intelligencia, a Business Intelligence (BI), amely olyan szoftveres elemeket fog össze, amelyek képesek adatbázisokra rákapcsolódni, az információkat lehívni, és különböző megjelenítési formákban lekövetni az adott cégnél futó folyamatokat. A BI-megoldásokat nem véletlenül emlegetik döntéstámogató vagy vezetői információs rendszerekként – az adatok átlátható vizualizációjával könnyen megismerhetővé és felismerhetővé teszik a folyamatokat. De hogyan tudnak a vezetők értékes információkhoz jutni az olyan régi termelőberendezéseken zajló eseményekről, amelyek üzembe állítása idején még ismeretlen volt az adatgyűjtéshez és -feldolgozáshoz alkalmasság képességének kiépítése, azaz ezek – az alapvető gyártási funkciójukat egyébként napjainkig is jól ellátó – gépek még nem ipar 4.0-képesek?

Salga Péter, a Pannon Szoftver ügyvezetője tart előadást az üzleti intelligencia fontosságáról (fotó: Dyntell)

A jól bevált berendezéseket nem szükségszerű lecserélni – mondják a Dyntellnél –, hanem a rendezvényen is bemutatott BI-box segítségével azok felvértezhetők az ipar 4.0 követelményei szerinti „intelligenciával”. A gépekre szerelhető, ipari kivitelű szekrény bemenetein az adott termelőegységre utólag telepített érzékelők jelét fogadja akár kábeles, akár vezeték nélküli összeköttetéssel, kimenetén pedig a gyűjtött adatokból strukturált adatbázist bocsát hálózati kapcsolaton keresztül az ERP rendszer rendelkezésére. A megoldás előnye, hogy nincs szükség kiegészítő szoftverre, és az adatbázis online, illetve offline rendelkezésre áll a kiolvasáshoz. A megbízható működésű BI-box I/O-portjainak kiépítése rugalmasan skálázható, az interfészek választéka Ethernet, soros és USB lehet.

Becslés múltbeli mintázatokból

A biológiai alapokon, idegrendszeri mintákon nyugvó mesterséges intelligencia működésének egyik kitüntetett területe a predikció, azaz bizonyos jövőbeli események, jellemzők előre jelzése nagy számú rendelkezésre álló mintázat elemzéséből levont szabályszerűségek alapján. És hogy a például érintőképernyőre ujjheggyel felrajzolt alakzatból nagy pontossággal valamely betűre következtető algoritmus megfelelője hogyan használható fel iparvállalatok működésének javítására, szintén kiderült a dunai hajó fedélzetén.

A Dyntell.BI üzleti intelligencia rendszer prediktív analízis megoldása – amelynek működését „élesben”, az adott napra vonatkozóan be is mutatták a szakmai fórumon – nem kevesebbre vállalkozik, mint a hivatalos deviza-középárfolyamok becslésére választható felbontású idősíkban. A szoftver csak múltbeli mintázatok elemzésével dolgozik, a jelen gazdasági és társadalmi folyamatait nem veszi tekintetbe. Ha a becslés jól működik, akkor abból például egy exportra termelő, bevételeit devizában realizáló, de kiadásait az euró vagy a dollár átváltása után forintban kiegyenlítő vállalat jelentős megtakarításra tehet szert. A predikció egy továbbfejlesztett változata (Dyntell Deep Prediction) az alapanyag-beszerzés javasolt ütemezése, amikor a Dyntell IT-megoldása javaslatot ad a rendelések teljesítéséhez mindenkor megfelelő mennyiségű alapanyag megvásárlásának időpontjára az előrejelzése szerint legkedvezőbb devizaárfolyam és legalacsonyabb beszerzési ár figyelembe vételével.

Milyen céllal érkeztek a szakemberek?

A Budapest kivételes látnivalói adta kulisszák előtt zajló hajóút végére az ipar számos szegmenséből érkezett hallgatóság képet alkothatott azokról az információtechnológiai megoldásokról, amelyek hozzásegíthetik cégüket a profitabilitás növeléséhez. Feltérképezhették, melyik irányban, milyen ipar 4.0-lehetőségek kihasználásával lenne célszerű bővíteni vállalatuk eszköztárát a hatékonyság fokozása érdekében. Hatos Gábor, aki a finomlemezek megmunkálásával foglalkozó tiszaalpári Matic Kft. képviseletében vett részt az eseményen, elmondta, hogy ők még csak tapogatóznak, hogy meglévő Partner.ERP vállalatirányítási rendszerük milyen funkcionalitásokkal való bővítésével, illetve IT-vel támogatott lépések meghonosításával tudnának előrébb lépni az üzleti életben. A tervek között szerepel a BI alkalmazása, amelyhez pályázati támogatást is igényeltek. Jelenleg úgy gondolják, a beszerzés területén, elsősorban előrejelzésre szeretnék használni a bemutatott prediktív elemzési lehetőségeket, és egy későbbi fázisban jöhetne szóba a gyártás támogatása üzleti intelligenciával.

A rendezvény jó alkalmat teremtett a szakemberek tapasztalatcseréjéhez

Kurucz István, a nagykanizsai autóipari beszállító Siroma-Plast ügyvezetője arról számolt be, hogy a nagy sorozatokban gyártott műanyag alkatrészek fröccsöntésére szakosodott cég már régen tisztában van vele, hogy csak intelligens megoldásokkal lehet a korszerű követelményeknek megfelelni. Ha kellően nagy számú és magas hozzáadott értékű terméket állít elő egy vállalkozás – mint ahogy ők is teszik –, akkor nem lehet kitérni az ipar 4.0 kihívásai elől. A Siroma-Plastnál évek óta teljes körű ERP vállalatirányítási rendszerrel dolgoznak, amelynek most a hétnapos folyamatos üzem melletti valós idejű adatrögzítő és -feldolgozóképességét szeretnék növelni azért, hogy az „egyszerű 3.0-ás” automatizálás és esetleg az ipar 4.0-ás alkalmazások bevezetése előtti gazdasági számításokhoz megbízható adatok álljanak rendelkezésre. A fejlesztések végső célja, hogy egyetlen selejtes termék se hagyhassa el a jövőben a gyártósort.

Novák Zoltán a Magyar Gépipari és Energetikai Országos Szövetség (Mageosz) képviseletében, valamint a szervezetben tag Carboferr Kereskedőház Zrt. üzletfejlesztési vezetőjeként látogatta meg a szakmai eseményt. A Mageosz oldaláról elmondta, hogy a tagok potenciálisan együtt ötletelő/fejlesztő szellemi társak szerepét töltik be a Nemzeti Technológiai Platform (NTP) ösztönzésével folyó ipar 4.0 fejlesztési folyamatokban, ugyanakkor e folyamatok próbaterepének és leendő haszonélvezőinek is tekinthetők. A Mageosz NTP-tagként, informálisan pedig egyéb szakmai kapcsolatokon keresztül járulhat hozzá Magyarország átállásához egy hatékonyabban működő digitális gazdaságra. A Carboferr pedig hídépítő szerepet kíván betölteni abban, hogy a megszólítható ipari szereplők – az ipar 4.0 eszközeit, köztük a rendezvényen bemutatott megoldásokat felhasználva – minél zökkenőmentesen kapcsolódhassanak a globális szállítói láncokba.