hirdetés
hirdetés

Tudomány

Nem fajunkat ajándékozták meg az istenek

Egyre biztosabbnak látszik, hogy legalább 300 000 éve képes az ember a tűz rendszeres használatára. A modern ember azonban csak mintegy 160 000 éve jelent meg.

hirdetés

A tűz tudatos felhasználása az emberré válás folyamatának egyik legfontosabb lépése, de kezdetének időpontja legalább annyira vitatott is. Most egy izraeli barlang feltárása pontos bizonyítékokkal szolgálhat arra, hogy a tüzet cca. 350 000 éve használjuk rendszeresen. A Haifától 24 km-re délre lévő Tabun-barlangot hosszú időn át használták távoli őseink. Az érintetlenül megőrződött régészeti rétegekben lépésről lépésre lehet követni, miként formálódott a tűz felhasználásának tudatos folyamata – mondta el a Science-nek Ron Shimelmitz, a Haifa Egyetem munkatársa, kutatásvezető.

A barlang feltárása során előkerült pattintott kőeszközöket a 16 méter mélyen lévő legalsó régészeti rétegtől kezdve 100 rétegen keresztül vizsgálták át. Ezek egy része vágásra és a csontokról vagy a bőrről a hús lekaparására szolgált, más része a kőeszközök pattintása során lehullott kődarab.

A legrégibb, cca. 350 000 éves rétegben szinte egyik kőeszközön sincs égésnyom. Ezután azonban hirtelen megugrik az olyan eszközök száma, amelyen ilyen nyom látható és azután minden régészeti rétegben nagy számban fedezhetők fel. Természetes tűz, pl. erdőtűz nem keletkezik barlangban, vagyis a barlangban lévő tüzet feltehetően az ember ősei keltették. Ez azt jelzi, hogy képesek voltak ellenőrizni a tűz égését, amelyet vagy ők maguk csiholtak, vagy a természetben természetes úton keletkezett tűzből vittek be egy lángocskát.

A barlang rétegei
A barlang rétegei
Összevetve ezeket az adatokat a közelben előkerült leletekkel, feltehető, hogy távoli őseink, a Mediterráneum egész keleti térségében ismerték a tűz ellenőrzött használatát – mondta el Shimelmitz. Korábban is használták őseink a tüzet, de csak alkalmanként, amikor az természetes módon keletkezett valahol. Ugyanakkor több kutató a tűz tudatos használatának kezdetét fajunkhoz köti, míg mások amellett érvelnek, hogy jóval korábban, már legalább 2 millió éve kontrolláltan használjuk azt.

Richard Wrangham, a Harvard Egyetem munkatársa szerint, eleink legalább 2 millió évvel ezelőtt kezdték sütni élelmüket, erre utal például a kisebb fogak megjelenése. Úgy véli, hogy az agytérfogat megnövekedése is a tűzhasználattal kapcsolatos. Akármikor jelent is meg a tűz, bizonyosan az istenek ajándéka volt az embernek: attól kezdve, főzhették, süthették élelmüket, meleget és világosságot nyújtott és távol tartotta a vadakat.

Karosszékben

Feltehetően már a Homo habilis (2,3-1,5 millió éve élt) is használta a tüzet, de az új kutatás szerint a Homo erectus (1,8-100 000 éve élt) lehetett a mestere. Többen kérdezték, hogy ők is emberek-e, igen, miként a tudományos besorolásuk - homo=ember – is jelzi, az őket megelőző ausztralopithekuszok az emberfélék.

Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[161415] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés