hirdetés
hirdetés

Titok

Nem csak egy Mona Lisa létezik?

Anatolij Karpov sakknagymester, a Mona Lisa Alapítvány tagja nemrég különös portrét mutatott be.

hirdetés

Azt állítja, szakértők igazolták, hogy az újabb Mona Lisa Leonardo műhelyében készült. Az úgynevezett Isleworth Mona Lisa valamivel nagyobb festmény a Louvre-ban található eredetinél és Genfben őrzik egy bankban egy konzorcium tulajdonaként. A tulajdonosok most bejelentették, ez Mona Lisa portréjának legeredetibb, első verziója. Karpov az AP-nek elmondta, régóta vita folyik a mű eredetiségéről, éppen azért hozták létre a Mona Lisa Alapítványt, hogy szakértők bevonásával vizsgálják meg a képet és tegyenek pontot a vita végére.

Karpov szerint Az Isleworth Mona Lisa körülbelül 10 évvel a Louvre-ban látható festmény előtt, 1500 körül készült. A képet Alessandro Vezzosi, a Leonardo szülőhelyén, Vinciben működő Museo Ideale igazgatója, és Carlo Pedretti, a California Egyetem munkatársa vizsgálta meg. Az Isleworth Mona Lisát 1914-ben vásárolta meg a Somerset magángyűjteményből Hugh Blaker, aki a nyugat-londoni Isleworthben élt, innen kapta a festmény a nevét.

Szemben a Louvre-ban őrzött portréval, amelyet Leonardo fatáblára festett 1503-1519 között, ez a festmény vászonra készült, két oldalán oszlopok láthatók, a női alak mögött a táj pedig sematikusan ábrázolt. 1962-ben a portrét Henry Pulitzer műgyűjtő vásárolta meg, aki az arizonai Phoenixben rövid időre ki is állította egy galériában, majd barátnőjére hagyta. Az ő halála után vette meg mintegy 40 éve a konzorcium, aminek tagjai nem akarják nevüket felfedni. Vezzosi és Pedretti azt vizsgálta, hogy a portré a mester műhelyében készült-e vagy egy későbbi másolat.

Sokan ugyanis úgy vélik, hogy a 16. század végéről származó másolat. Miként Mona Lisa – Leonardo szerelmétől? című posztomban is beszámoltam arról, egy Pradóban találtható Mona Lisa-verzióról nemrégiben megállapították, hogy Leonardo műhelyében festették. A mostani bejelentést azonban szakértők kétkedve fogadják, de Vezzosi és Pedretti még nem ismertette vizsgálati eredményeinek részleteit.

Karosszékben
Martin Kemp, az Oxford Egyetem művészettörténész-professzora szerint valószínűtlen, hogy a festmény Leonardo műhelyében készült, egyszerűen azért, mert a professzor szerint annyira rossz a ruha, a haj, a háttér megfestése. Ráadásul Leonardo többnyire fára festett, vászonra szinte soha. Én úgy látom, szaporodnak a Mona Lisák.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[115955] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés