hirdetés
hirdetés

Nem adják Nefertitit a németek

A berlini Egyiptomi Múzeumban nagyszabású kiállítással emlékeznek meg a csodálatos Nefertiti-szobor megtalálásának 100. évfordulójáról. 

hirdetés

A múzeumban hivatalosan is bejelentették a sajtónak, hogy december 6-án, azon a napon, amikor 1912-ben ráakadtak Nefertiti 3350 éves mellszobrára, kiállítással emlékeznek meg az egyiptomi Amarnában talált fáraónő-szoborról, annak ellenére, hogy Egyiptom folyamatosan követeli a büszt visszaszolgáltatását, mert szerinte a felfedező, Ludwig Borchardt kilopta azt az országból.

A kiállításon eddig a nagyközönségnek soha be nem mutatott leleteket is kiállítanak majd a berlini múzeum, és más külföldi múzeumok, például a New York-i Metropolitan, a párizsi Louvre és a londoni British gyűjteményeiből – írja az AFP. Nefertiti (kb. Kr. e. 1370–Kr. e. 1330), akinek neve azt jelenti a Szépség megérkezett, s akit gyönyörű mellszobráról is ismehetünk, annak az Ehnaton fáraónak a felesége volt, aki elsőként vezette be az egyistenhitet, amikor Aton napisten kizárólagos tiszteletét tette kötelezővé országában.

Fővárosát áttette Amarnába, ahol teljesen új várost épített új művészi alapelveken. A régi istenek papjait magára haragítva halála után azonnal visszaállították a több istenhitet, nevét pedig igyekeztek mindenünnen kitörölni. Így aztán azt sem lehet tudni, mi történt Nefertitivel. A boldog párként ábrázolt családi ábrázolásokról egyszer csak eltűnt és a hiányos és töredékes feliratok sem árulják el, mikor és milyen körülmények között halt meg. Ludwig Borchardt 1912-től dolgozott Amarna feltárásán. Több mint 7000 leletet hozott felszínre, ebből mintegy 5500-at vitt – állítólag az egyiptomi hivatalnokokkal tudtával - Berlinbe. A kiállítás 2013 áprilisáig lesz látható.

Karosszékben
A büszt a visszakövetelt műkincsek közül talán a legvitatottabb. Egyiptom évek óta harcol visszaszerzéséért, ám a németek azt állítják, dokumentumokkal tudják igazolni, hogy a megtaláló régész engedéllyel vitte ki, eszükben sincs visszaadni. 
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[114496] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés