Negyedszázados évforduló a Bosch Rexroth-nál
A Bosch Rexroth Kft. idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját, amelynek alkalmából iparági szakmai napokat és sajtóbemutatót is tartottak.

Bár 1980-tól már működött Rexroth-iroda Budapesten, a mai hazai leányvállalat elődjét, a Mannesmann Rexroth Kft.-t 1990. július 14-én alapították meg. Csaknem öt év után a német anyacég felvásárolta a stockholmi központú Mecmant, ezzel a magyar vállalat is részben svéd irányítás alá került. Az évtized végén pedig – a Mannesmann csoport feldarabolása és értékesítése részeként – egy másik jelentős multinacionális nagyvállalat, a Bosch csoport „családtagjává” vált. A jelenlegi anyavállalat, a Bosch Rexroth AG a világ egyik vezető hajtás- és vezérléstechnikai szakértője, és Rexroth márkanév alatt kulcsrakész megoldásokat kínál a hajtások, a vezérlések, illetve a mozgatás területén. Világszerte több mint 80 országban fejleszt, gyárt és értékesít elemeket és rendszereket a villamos hajtások és vezérlések, az ipari hidraulika, a mobil hidraulika, valamint a lineáris mozgatás- és szereléstechnika számára.

A magyarországi leányvállalat, a Bosch Rexroth Kft. a napokban ünnepelte meg 25 éves évfordulóját. Szeptember 16–17-én iparági napokat rendeztek szakmai programokkal, kiállítással és vendégelőadásokkal az érdeklődő szakemberek számára, a következő napon pedig a szaksajtó képviselőinek mutatták be, hová jutottak el az elmúlt negyed évszázad alatt, illetve milyen elképzeléseik vannak az általuk is aktívan formálni kívánt jövőről.

Kikerülhetetlenül ipar 4.0

A szakmai előadások egyik kulcstémája a német kezdeményezésre indított és az összekapcsolt ipar vízióját felvázoló ipar 4.0 elv és annak gyakorlati vetületei voltak. A negyedik ipari forradalomként is emlegetett gyökeres változás alapvető célja a gyártóiparban a gyorsabb és hatékonyabb termelés megvalósítása a termelésben részt vevő valamennyi szereplő, berendezés, részegység hálózaton keresztül történő összekapcsolásával, így összehangolásával. Ennek gyakorlati példája a Bosch Rexroth egyik üzemében mintegy egy éve létesült első ipar 4.0-s gyártósor – amelynek bemutatása a téma szakmai prezentációjában is jelentős szerephez jutott.

Az ipar 4.0 szerinti gyártósor egyik központi eleme az Active Cockpit kijelzős központi berendezés (forrás: Bosch Rexroth)

A homburgi gyár ipar 4.0 szerinti folyamatirányító rendszerének lényege, hogy a kevésbé alkalmas szigetmegoldások helyett minden eszközt összefog a hatékonyabb gyártás érdekében. A „lelke” az az ipari szoftvermegoldás, amely akár tableten is futtatható, de a gyakorlati bemutatón is szereplő, úgynevezett Active Cockpit berendezés még tökéletesebben szolgálja a célt, a folyamatos adatgyűjtést, -szűrést és -vizualizálást. Egy többtermékes gyártósoron szinte életbevágó a felmerülő problémák minél hamarabbi felfedezése és kezelése. Az interaktív Active Cockpit segítségével mindez valós időben történhet, és a gyors karbantartás segíti az állásidők minimalizálását. A gyors döntésekhez szükséges valamennyi adat könnyen átlátható, és a tennivalók a csoportmegbeszélésről közvetlenül az érintett helyre továbbíthatók.

A jövő víziója

A Bosch csoport nemzetközi színtéren is, és leányvállalatain keresztül a magyar piac keretei között is abban a különleges helyzetben van, hogy technológiáinak nemcsak fejlesztője, hanem egyben alkalmazója is. A számos magyarországi high-tech Bosch termelőüzemben lépten-nyomon megtalálhatók azok a megoldások, amelyek „házon belül” születtek meg, és amelyek nagyban hozzájárulnak napjaink technológiai kihívásainak teljesítéséhez – mondta el a bemutatót követő sajtóbeszélgetésen Ács István, a Bosch Rexroth Kft. ügyvezetője.

Az egyébként a 25 évvel ezelőtti megalakulása óta a cég kötelékében lévő szakember azt is kiemelte, hogy a teljes Bosch csoportnak hagyományainál, tapasztalatainál, szakértelménél fogva hatalmas felelőssége van a jövőbe mutató technológiák terjesztésében. A Bosch Rexroth Kft.-nek is részt kell vállalnia ebben, egyfajta szemléletformáló szerepet kell betöltenie a hazai iparban, hogy minél jobban fel lehessen zárkózni a világot előre vivő csúcstechnológiákhoz. „Újabb 25 évre nehéz lenne előre látni, de az elkövetkező néhány esztendőre egészen biztosan ezt a szemléletformálást gondolom a tevékenységünk fontos irányának, egyben sikerünk fokmérőjének” – tette hozzá Ács István.