hirdetés
hirdetés

Közlekedés

Négy centiméterrel a föld felett

A gördeszkákhoz hasonló, lebegő járművel örvendezteti meg a kalandvágyó nagyközönséget a Lexus.

hirdetés

Egy hónapnyi csupa előzetes és folyamatos spekuláció után a Lexus végre működés közben is megmutatta legújabb, lebegő közlekedésre kialakított „mágneses légdeszkáját”. Lehet, hogy a Vissza a jövőbe atmoszféráját nem tudja számunkra pontosan visszaidézni, de azért még így is klassz élményekkel gazdagodhatunk, ha felpattanunk az eszközre.

Amint az kiderült, a jövő sem lesz könnyű menet: a profi gördeszkás Ross McGouran például csomót bukott, amíg legalább az alapvető mozdulatokat sikerült elsajátítania. Ez talán nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy a Lexus légdeszkájával való közlekedés nehézségben leginkább egy lebegő mágnesvonat tetején történő utazáshoz hasonlítható. A Lexus ugyanis szupravezetőkre és mágnesre épül, amelyek a gravitáció részleges legyűrésével próbálják a deszkát és lovasát a levegőben tartani. A jármű oldalaiból kiáramló gőz konkrétan folyékony nitrogén, amely -321 Fahrenheitre hűti a szupravezetőket – ez utóbbiak ugyanis éppen ezen a hőmérsékleten válnak azzá, amik.

A légdeszkarajongók számára a legnagyobb csalódást esetlegesen az okozhatja, hogy a McGouran „ámokfutásának” otthont adó pálya alatti felületet véges-végig egy bizonyos fémes anyag borítja. A közutakon emiatt a légdeszka csupán egy nehéz, magatehetetlen lécként heverne a földön.

A számos akadállyal küzdő alkalmatosság ugyanakkor továbbra is már csak légdeszka marad, amely mellé a Lexus még egy mini-dokumentumfilmet is összedobott. A film a szerkezet mögött rejlő fizikát egy kicsit részletesebben is bemutatja az arra kíváncsi publikumnak.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Wired)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés