Nedvességüzemű robot az orvoslásban
Egy új fejlesztésű, apró csúszó-mászó eszköz teljesen veszélytelenül „szállíthatja házhoz” a gyógyszerhatóanyagokat az emberi szervezetben.

Hamarosan az emberi testen belül nedvesség hajtotta, apró robotok fuvarozgathatják ide-oda gyógyszerhatóanyagokat. A dél-koreai Szöuli Nemzeti Egyetem kutatói által kifejlesztett kicsiny, mesterséges teremtmények működési elve a természetben is lezajló, higroexpanzió nevű folyamathoz hasonlít. A kifejezés azt a jelenséget takarja, amikor a talajban és a levegőben tartózkodó víz felszívásával a növények olykor a méretüket vagy az alakjukat megváltoztatják (a fenyőtobozok például esőben bezárulnak, száraz időben pedig kinyílnak). A leírtak miatt találóan higrobotoknak elnevezett robotokat a szakemberek a Pelagonium carnosumra keresztelt afrikai kaktuszféle csírájának tüskéiről mintázták.

A parányi műlényeket kettő nanoszálréteg alkotja: az egyik felszívja a nedvességet, a másik pedig nem. Amikor a robot nedvfelszívó rétege egy nyirkos felületre érkezik, hirtelen felfúvódik, és felpöccinti, illetve előrehajtja a szerkezetet. Miután a nedves réteg megszáradt, a bot visszaereszkedik a felszínre, és a ciklus megismétlődik. Minthogy a nedvesség egy természetes, nem mérgező energiaforrás, mindez egy különösen értékes motormechanizmus. A robbanásveszélyes telepekkel szemben a nyirkossággal hajtott kreatúrák sokkal biztonságosabban mászkálhatnak az emberi szervezetben.