hirdetés
hirdetés

Ned Kelly koponyáját is visszakérik

Az ausztrál férfit törvényen kívüli bűnözőként felakasztották, az emberek emlékezetében azonban népi hősként maradt meg.

hirdetés

Családja most el akarja temetni, de hiányzik a koponyája. Ned Kelly-t 1880-ban gyilkosságért felakasztották, majd testét tömegsírba dobták. Családja most el akarja tisztességesen temetni. Sikerült maradványait tavaly novemberben az egykori Pentridge börtön fala mellett megtalálni és DNS-elemzéssel azonosítani, de a koponya hiányzik.

Ellen Hollow leszármazott a család nevében kéri azt, aki a koponyát őrzi, szolgáltassa vissza a családnak, hadd nyugodjék végre békében Ned Kelly. Az ír bevándorló fia (1855-1880), az ausztrál Ned Kelly tisztességesen igyekezett élni, de a hatóságok folyamatosan zaklatták – sok sorstársához hasonlóan. Az ír bevándorlókat ugyanis az ausztrál hatóságok bajkeverőkként tartották számon és folyamatosan „ellenőrizték” őket. Végül lólopásért 4 év börtönre ítélték.

A börtönből kikerülve megpróbálta kerülni a bajt, tisztességes munkát végzett, bár azért marhalopással is foglalkozott. Amikor egy rendőr állítólag zaklatta az egyik húgát és ő megpróbálta megvédeni, anyját és őt vádolták meg gyilkossági kísérlettel. Menekülés közben három rendőrt megölt, majd öccsével és néhány barátjával bandát alapított, és bankokat raboltak a rendőrök orra előtt.

„Hőstetteinek” hamarosan híre ment, és az emberek a rendőrökkel szemben Neddel rokonszenveztek. Glenrowannél 1880-ban egy sereg rendőrrel csapott össze úgy, hogy házilag készített „páncél” ruhát és sisakot viselt. Ez sem menthette meg azonban, elkapták és felakasztották.

Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[113143] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés