hirdetés
hirdetés

Kísérlet

Neander-völgyit kéne szülni!

Egy neves genetikus önkéntes nőt keres, aki hajlandó lenne egy Neander-völgyi embriót kihordani, hogy életre kelhessen egykori unokatestvérünk.

hirdetés

George Church, a Harvard Medical School genetikaprofesszora bejelentette, képes létrehozni a Neander-völgyi ember mesterséges DNS-ét, és ezzel feltámasztani a mintegy 33 ezer éve kihalt rokonunkat. Már csak egy önként jelentkező nő hiányzik, hogy kihordja a neander-völgyi bébit. Church a Der Spiegelnek elmondta, neander-völgyi csontmaradványokból sikerült elkészíteni a Neander-völgyi ember teljes genetikai kódját, és így rekonstruálható DNS-ük.

A mesterséges DNS-t őssejtekbe, majd emberi embriósejtekbe ültetik, s miután növekedésnek indul, néhány nap múlva beültetnék egy önként jelentkező nő méhébe. Church úgy gondolja, a hibrid embrió jóval inkább hasonlítana a Neander-völgyi emberre, mint fajunkra, a mai emberre. Church szerint a Neander-völgyi ember egyáltalán nem olyan nehézkes, árnyalt gondolkodásra képtelen faj volt, mint azt korábban képzelték. Agytérfogata körülbelül akkora volt, mint fajunké és készített eszközöket is.

Egy neander-völgyi férfi rekonstrukciója (Musée National de Préhistoire)

Church a Der Spiegelnek azt nyilatkozta, a neander-völgyiek valószínűleg nem úgy gondolkodtak, mint mi. Lehet, hogy sokkal intelligensebbek voltak nálunk. „Egy súlyos járvány leküzdésénél vagy egy távoli bolygóra való leszállásnál, jól jöhet a neander-völgyi-féle gondolkodás” – mondta. Kutatók szerint az eljárás elméletileg lehetséges, de a humán klónozás a legtöbb országban tilos. Church szerint viszont a törvények nem a Neo-neander-völgyire vonatkoznak. Church professzor – miként a Der Spiegel emlékeztet rá – a szintetikus biológia úttörője, a Human Genome Project keretében részt vett fajunk DNS-nek feltérképezésében.

Karosszékben
Ha sokat mondja, még megcsinálja… Ráadásul nem értem, a gondolatmenetét, miféle más gondolkodása lett volna a neander-völgyinek, ami segítene egy bolygóra szállásban, és ha lett volna ilyen, ő honnan tud arról. Bár nem biztos, hogy mindenkit úgy borzaszt a gondolat, mint engem. Miként Drága professzor, a férjem Neander-völgyi című posztban írtam, már most sokan gondolják úgy, hogy férjük/feleségük Neander-völgyi.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés