hirdetés
hirdetés

Neander-völgyiek mészárolták le a családot

A csontokból kiderült, feldarabolták és megették a szerencsétleneket. Mindez Észak-Spanyolországban történt és az elkövetők neander-völgyiek voltak.

hirdetés

Londonban, a Royal Societyben tartott konferenciasorozaton Carles Lalueza-Fox, a barcelonai Institute of Evolutionary Biology munkatársa ismertette 13 éve folyó kutatásuk eredményeit. A spanyol kutatók 1994-ben az El Sidron-barlangrendszer mélyén 51 ezer éves csontokat találtak, amelyeket a legmodernebb törvényszéki szakértői módszerekkel vizsgáltak meg. Kiderült, hogy a valamilyen éles szerszámmal gondosan felhasított csontok három 2 és 9 év közötti gyerekhez, három tinédzserhez és hat felnőtthöz tartoztak.

Jól látható, hogy a szerencsétlen társaságot, feltehetően egy családot, megölték, majd megették, csontjaikat felhasították, hogy a gyilkosok a csontvelőhöz is hozzájussanak, de még a koponyát is széttörték, megették a nyelvet és az agyat is. A csontokat egy víznyelőn keresztül moshatta be a barlangba a becsorgó víz fentről egy sziklapárkány alatti menedékből.

Feltehetően a lemészárolt kis létszámú neander-völgyi csoport oda telepedhetett és egy másik neander-völgyi csoport rájuk támadt. Mivel semmilyen más neander-völgyi lelet nem került elő környezetükből, a leletanyag egyedülálló pillanatfelvétel a múlt egy tragikus eseményéről, talán két helyi banda összecsapásáról – mondta el a konferencián Lalueza-Fox. A sziklaperemnél talált neander-völgyi eszközök néhány kilométerrel távolabbról származnak, ami arra utal, hogy a támadók a közelből érkeztek.

A kutatók megpróbálták rekonstruálni az eseményeket. Úgy vélik, hogy míg fajunk, a mai ember ínségesebb időkben az erők csoportosításával, nagyobb csoportokba gyűléssel védekeztek, addig a neander-völgyiek éppen ellenkezőleg kis, 10-12 fős csoportokban próbálták átvészelni a téli hónapokkal járó rendkívüli körülményeket. Azt hiszem, télen ölték meg őket, amikor már élelem szűkében volt mindenki. Nincs nyoma tűznek, vagyis a kiéhezett vad támadók azonnal megehették a szerencsétleneket, és az állkapocscsontokon felfedezhető vágásnyomok azt mutatják, még a nyelveket is kikaparták és megették – mondta el Lalueza-Fox az Independentnek.

Karosszékben
Kannibalizmusra fajunk, a mai ember történetéből is bőségesen akad példa. Ám ez esetben véletlenül sem lehettünk mi a támadók, mivel Európába mintegy 43 ezer éve érkeztünk meg.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés