Napfényből üzemanyag olcsóbban
Floridai kutatók új módszere az eddigieknél jutányosabban és hatékonyabban bontja le hidrogénre és oxigénre a napfény energiáját.


Bár a tudósoknak már sikerült mesterséges fotoszintézist előállítaniuk, ám ez mostanáig mondhatni „egzotikus” folyamatnak számított. Hogy jobban értsük: egy jó ideig nem fogjuk még felszámolni a házunk köré ültetett növényzetet. A Florida State University kutatói most azonban úgy látszik, végre megtalálták a módját, hogy a hétköznapi életben is praktikusabbá tegyék az eljárást. A szakértők létrehoztak egy egyrétegű mangán-oxid anyagot, amely hatékonyan nyeli el a napfényt, és az így nyert energiát is könnyebben bontja le hidrogénre és oxigénre. A jelenlegi fénygyűjtő technikáknak – mint például a napelemeknek – gyakran már ahhoz is több rétegre van szükségük, hogy egyáltalán működhessenek – mindez azonban sokkal olcsóbb és egyszerűbb lehet az új technikával.

Bár a módszer várhatóan még sokáig a laboratórium falai között marad, azt már most is látni lehet, hogy a való világban hogyan lesz majd hasznosítható. Segítségével a hidrogén-hajtású autók például saját maguk termelhetnék meg az energiaszükségletük egy részét, a különleges kialakítású tetők pedig speciális növényágyások nélkül is elláthatnák egy bizonyos mennyiségű oxigénnel az őket körülölelő világot. A kertünket tehát továbbra sem kell felszámolnunk, ám a körülöttünk található tárgyak egyszer majd talán tényleg visszaadhatnak valamit a környezetüknek.