hirdetés
hirdetés

Rádiófrekvencia

Napenergia: kicselezik az atmoszférát

Ugyan az űrben folytatott áramtermelés területén a tudomány már számos képzeletbeli technológiát kiötlött, hatékonyságban az amerikai hadsereg koncepciója valamennyijüket lepipálhatja.

hirdetés

Az USA légiereje az űrben begyűjtött napsugarak segítségével látná el energiával a félreeső katonai helyőrségeket. A módszerrel mellőzni lehetne a helyenként igencsak sebezhető, hajtóanyag-szállító konvojok alkalmazását.

A katonai szervezet egy Northrop Grumman nevű hadi beszállítóval együttműködésben dolgozik a Space Solar Power Incremental Demonstration and Research (SSPIDR) elnevezésű projekten.

Az amerikai védelmi minisztérium szerint a Föld atmoszférája a központi csillagunk által kisugárzott energia 30 százalékát visszaveri az űrbe. A megfelelő légkörön túli pozícióban elhelyezett, és a Napnak teljes valójukban kitett, napelemekkel felszerelt műholdak azonban fantasztikus hatékonysággal tudnák előállítani az elektromosságot.

Forrás: 123rf

Az űrbe telepített napelemek esetében az egyik legnehezebben megválaszolható kérdés, hogy a fönt megtermelt áramot miként lehetne a Földre továbbítani. Nyilvánvalóan a végeláthatatlan kábelekkel létrehozott csatlakozás nem éppen praktikus megoldás. Nem csoda, hogy a tengerentúli légierő vezeték nélkül kívánja lehozni a talajra az űrben előállított áramot.

Éppen ezért az új elgondolás értelmében egy felküldött szatellit a helyben előállított elektromosságot rádiófrekvenciákká alakítva, kábelek nélkül közvetítené a bolygó felszínére, ahol is a küldeményt különleges műholdvevők konvertálnák ismét villamos energiává.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Mechanics)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés