hirdetés
hirdetés

Alternatív energia

Napelemeket épít elektromos autóiba az Audi

A szolártechnológia bevetése megnövelheti az akkumulátoros járművek hatótávolságát.

hirdetés

Amikor elektromos járművekről és azok árampótlásáról beszélünk, a legtöbben valószínűleg a benzinkutakra hajazó elektromos töltőállomásokra asszociálnak. Az áramhajtás területén akad viszont még egy megközelítés, amely mindmáig viszonylag parkolópályán maradt: a napenergiáról beszélünk.

Az AltaDevices, a Hanergy vékony és rugalmas napelemeket gyártó leányvállalata nemrégiben összeállt az Audival, hogy a napenergiát végre elhozza a kocsik tetejére is. A napelemek integrálása az Audi „panoráma üvegtetejébe" az Alta szerint még csak az első lépés. A jövőben a nem létfontosságú rendszereket (légkondicionálás vagy ülésfűtés) működtető cellákkal akár az egész tetőt lefedhetik. A napenergiát ilyen módon kiaknázva több erőforrás marad a járművek mozgatására, és így a hatósugaruk is kitágítható.

„Az elektromos autók hatótávolsága döntő jelentőségű az ügyfeleink számára. Az Alta Devicesszal és a Hanergyvel közösen olyan innovatív szolártechnológiát tervezünk telepíteni az elektromos autóinkba, amely amellett hogy fenntartható, a hatótávolságukat is növelni tudja" – tájékoztatott nyilatkozatában Bernd Martens, az Audi munkatársa.

A kép csupán illusztráció (Forrás: 123rf)

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés