Nanoszálas membrántechnika oldhatja meg az ivóvízválságot
Koreai kutatók új technológiáról publikáltak, amely a tengervizet ivóvízzé alakíthatja, ezáltal emberi fogyasztásra alkalmassá teszi. Membránlepárlási eljárást alkalmaztak, amelynek eredményeként egy hónap alatt 99,9 százalékos sókiválasztás történt. Amennyiben a megoldás kereskedelmi forgalomba kerül, segíthet enyhíteni az éghajlatváltozással egyre súlyosabbá váló ivóvíz-válságot.

A vízhiány világszerte több mint 3 milliárd embert érint, az ENSZ adatai szerint két évtized alatt ötödére csökkent az egy főre jutó ivóvíz mennyisége.

Forrás: picjumbo

A kutatók tanulmánya részletesen bemutatja a víztisztítás módját, amelyhez egy nanoszálas membránt használtak. Míg más kutatók is alkalmaztak korábban hasonló eljárást, eddig minden esetben akadályt jelentett és a folyamatot lassította, hogy a membrán telítődött a leválasztott sómennyiséggel. A nedves membránon ugyanis ez a leváló mennyiség megtapadt így nem tudott további vízmennyiséget átereszteni. Többféle megoldás is született a szűrőmembránok folyamatos tisztítására, azonban ezek közül egyik sem volt átütő erejű.

A koreai csapat épp ezért egy új megoldást keresett, a nanotechnológiához fordult segítségért. Olyan háromdimenziós membránt fejlesztettek, amelynek többkomponensű alapanyaga tartós, megbízható használatot tesz lehetővé.

Tudományos értelemben a polivinilidén-fluorid-kohexafluor-propilént használták magként, és a szilícium-dioxid-aerogélt, amely burkolataként a polimer alacsony koncentrációjával, szuperhidrofób felületű kompozit membránt hoz létre.

A koaxiális nanoszálas membrán erős potenciállal rendelkezik a tengervíz-oldatok kezelésében anélkül, hogy a nedvesség komolyabb problémát okozna, és alkalmas lehet valós méretű membránlepárlási rendszerek fejlesztésére is" - mondta Dr. Yunchul Woo, a Koreai Építőmérnöki Intézet anyagtudósa.

Jelenleg a tengervíz tisztítására elsősorban a fordított ozmózis módszerét alkalmazzák a világ mintegy 20 ezer sótalanító üzemében. De ezeknek a létesítményeknek a működéséhez hatalmas mennyiségű villamos energiára van szükség, és koncentrált sóoldatot is létrehoznak, mint hulladékot, amelyet általában visszaengednek a tengerbe. Ez az ökoszisztéma számára sem ideális, így nem véletlen, hogy a tudósok és kutatók újabb és újabb megoldásokat keresnek a problémára.