Nanoszálas fólia teheti lehetővé az elektronikus bőrt
Nagyon vezetőképes, különösen átlátszó és – ami a legfontosabb – kimondottan költséghatékony az előállítása.

Amennyiben elektronikus bőrt vagy egyéb átlátszó hordható eszközt kívánunk létrehozni, áramot kell keresztül vezetnünk rajta. A gond az, hogy nehéz egyszerre vezetőképes és átlátszó tárgyakat létrehozni. Lehetséges, hogy egy amerikai és koreai tudósokból álló csapatnak ez mégis sikerült.

A tudósok kifejlesztettek egy 92 százalékban átlátszó nanoszálas fóliát, amely ugyanakkor a korábbi legjobb próbálkozásnál is „legalább" 10-szer jobb elektromos ellenállást tud felmutatni. A lényeg, hogy az előállításához poliakrilnitril (polimer gyanta) elektrofonásával szőnyeget hoznak létre, erre fröcsköléssel fém bevonatot képeznek, majd pedig galvanizálják. Az eredmény egy olyan anyag, amely megkönnyíti az elektromosság áramlását, de többnyire átlátható lyukak alkotják.

A technológiának nagyon tartósnak kell lennie: a fólia jelentős hajlítással vagy nyújtással sem veszítheti el a tulajdonságait. És még fontosabb, hogy olcsó legyen. Az eljárás viszonylag gyakori anyagokat használ, és az előállítás szegmensei még a laborban is csupán pár másodpercet vesznek igénybe, vagyis a tömeggyártás elméletileg nem jelentene problémát.

Még sok idő, mire ez megtörténik, de a tudósok lelki szemei előtt már egy olyan világ képe lebeg, ahol a valóban praktikus rugalmas elektronika már tényleg „keresztülszövi” a mindennapjainkat.