Nanoműholdakkal mérik fel a világ olajkészleteit
Senki sem tudja mekkorák a Föld olajtartalékai, sőt, még azt sem lehet bizonyossággal megjósolni, hogy rövid távon mennyi kerülhet a világpiacra az említett energiaforrásból. Most változhat a helyzet.

Egy kaliforniai Orbital Insight nevű startup – állításai szerint – képes felmérni a „fekete arany” tartályokban nyugvó készleteit. Elmondásuk szerint a szükséges adatokra a tankok úszó fedeleiről készített fotók segítségével képesek szert tenni. Párhuzamosan az olaj szintjével a folyamatosan megcsapolt tartályok fedele is süllyed, ami miatt a beeső napsugarak is más és más árnyékot vetnek a tárolók belsejére. Az árnyékváltozás mintáinak kiismerésével az elemzők már fel tudják becsülni az általuk megfigyelt tartályokban pihenő olaj mennyiségét.

A minták azonosításához használt mesterséges intelligencia a Google és a Facebook módszereit idézi, csak itt nem az egyes ismerősök arcának felismeréséhez, hanem a globális gazdaságot meghatározó információk megszerzéséhez használják fel a technológiát. Szemléltetésként a metódus akár a Kínában folytatott építkezések, az Oroszországban learatott gabona, vagy éppen a világ óriási kiskereskedelmi létesítményei körül parkoló autók mennyiségének felbecsülésére is alkalmas lehet. A kaliforniai cég nem csupán a nagybefektetők kegyeit keresi, hiszen a módszerrel például a döntéshozókat és a civil szervezeteket is tájékoztatni tudják az erdőkiírtások mértékéről.

A kormányok és a vállalatok már régóta élnek a műholdas képalkotás eszközével, ám a költségek csak mostanában érték el azt a szintet, hogy egy, a startuphoz hasonló cég nem megy tönkre az űrből küldött fotók napi szintű szolgáltatásában. A kulcsszó: nanoműholdak, vagyis az okostelefonok eljárásmódjával létrehozott szatellitek, melyek a korábbi ár töredékéért szállítják a légből kapott képeket. Az Orbital Insight a hardvert azért így is más gyártóktól szerzi be, hogy ők teljes kapacitásukkal a „számítógépes látást” (computer vision) lehetővé tevő program kifejlesztésére tudjanak koncentrálni.