hirdetés
hirdetés

Nanotechnológia

Nanoméretű autók mérik össze erejüket Toulouse-ban

A helyenként akár négy százmilliomod kilométer per év sebességgel repesztő járgányok versenyeztetésének célja nem csupán a kikapcsolódás.

hirdetés

Hétfőhöz képest egy hónap múlva rekorddöntögető derbi veszi kezdetét a franciaországi Toulouse-ban. A világ különböző sarkaiból érkező csapatok a maguk 100-nál kevesebb atomból épített járművükkel vesznek majd részt a megmérettetésen. A nagy rivalizálás közben egyes autók akár az észveszejtó 5 nanométer per órás (körülbelül négy százmilliomod kilométer per éves) sebességet is elérhetik.

A Centre national de la recherche scientifique (CNRS – Országos Tudományos Kutatási Központ) által szervezett, a maga nemében páratlan NanoCar Race-re egy magasan polírozott, -270 °C-ra hűtött, parányi aranylemezen, mindössze 100 nanométer hosszúságú pályákon fog sor kerülni. A nézők és a csapatok a CNRS pásztázó alagút-mikroszkópja által alkotott képek segítségével követhetik nyomon az egyébként láthatatlan akciót. Az eszköz négy pásztázó tűvel rendelkezik, és ezekkel végzi el a miniatűr verdák megfigyelését és kormányzását.

Forrás: CNRS

A korlátozott lehetőségek miatt csak négy csapat állhatott rajthoz a bajnokságon. Franciaország, Svájc, Németország, Japán, Ausztria és az Egyesült Államok jelentkezett a versenyre, de a végső felállás egyelőre ismeretlen.

Ugyan az autók maximum 100 atomból épülhetnek fel, az „istállók” a kialakítást illetően már szabad kezet kaptak. Némelyikük működési elve szélmalomra emlékeztet, ám van olyan is, amely a hagyományos autó szerkezetét juttathatja az eszünkbe.

Forrás: CNRS

Egyiknek sincs motorja.

Teljesítményt az elektronmikroszkóp pásztázó tűi kölcsönöznek majd nekik, amelyek elektronokkal fogják feltölteni őket, hogy a mechanizmusuknak megfelelő vehemenciával útnak indulhassanak. Amint azt már említettük, a gépek fájdalmasan lassan fognak előre haladni, illetve fennáll a veszély, hogy az elektromos töltés tönkreteszi őket.

A 36 óra elteltével a legtávolabb vánszorgó kocsi aratja majd le a babérokat.

Összességében a verseny jelentősége túl mutat magán. Legfontosabb hozadéka az lesz, hogy segítségével a kutatók új módszereket leshetnek el a maguk atomi méretű gépeik megépítéséhez. Az ilyen, az emberi szervezetben ide-oda furikázó parányi járművek a továbbiakban akár az egészségügyi kezelések hatékonyságának növelésében is forradalmi szerepet játszhatnak.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Gizmodo)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés